2024. április 20., szombat

Nemzetközi Vízimadár-szinkron

Idén is voltak ritkaságok – Két hattyú elpusztult

Hazánkban a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület már 2011 óta koordinálja a Nemzetközi Vízimadár-szinkront, amit a világ legtöbb országában minden évben megszerveznek.

Tőkés réce (Sihelnik József felvétele)

Tőkés réce (Sihelnik József felvétele)

Az akcióba 2012-ben a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület is bekapcsolódott. Az egyesület szakemberei minden évben, a januári hónapban felkerekednek, és a hideggel dacolva végigjárják Topolya és környéke vizes élőhelyeit, hogy felmérjék a vízimadarak állományát.

Idén január 25-én került sor Topolyán a vízimadarak számlálására. Felmérésre került a Topolyai-tó teljes egésze, valamint a Krivaja patak, egészen Györgyénig, valamint a patak topolyai szakasza Bajsáig.

Az Arcus Környezetvédő Egyesület Ornitológiai Szakcsoportjának vezetője, Sihelnik József a következőképp foglalta össze az idei vízimadár-számlálást:

-Mivel a tó vize befagyott, nem volt túl sok madár. Ilyenkor a vízimadarak olyan vízfelületekre húzódnak, amelyek még nem fagytak be, legalábbis nem teljesen. A legtöbb madár most a Krivaja patak szakaszain van, ahol táplálkozni tudnak. Az idei felmérés is tartogatott meglepetéseket. Megfigyelhettünk két kis kárókatonát, ami azért is jelentős, mert Topolya községben ez a második megfigyelési adata ennek a fajnak. Az első az elmúlt év nyarán volt. A másik érdekesség, hogy a Krivaja városi szakaszán guvatot figyelhettünk meg, ami leginkább a nádasokban él, és nem gyakori, hogy bemerészkedik a város közelébe, a városba. Nem sokkal korábban bejelentést kaptunk, hogy a tóparton elhullott hattyúkat találtak, szám szerint kettőt. A vízimadár-számlálás közben felkerestem a helyszínt, de már csak az egyik madár maradványát találtam meg. Feltehetőleg a két itt maradt hattyú pusztult el. Nem tudhatjuk, miért, de feltehetőleg legyengültek. Sajnos rá voltak szoktatva az etetésre, és a kemény hidegek beálltával, mikor már nem ment ki senki, hogy etesse őket, a madarak legyengültek, és elpusztultak. Ezért jobb, ha nem etetjük őket, hanem hagyjuk, hogy az ösztöneikre hallgatva, társaikkal együtt útra keljenek, és megfelelő táplálkozóhelyet keressenek.