2024. április 25., csütörtök

Kiprovokált összetűzés a kormányellenes tüntetésen Bukarestben

Incidensek zavarták meg a bukaresti kormányellenes demonstrációt szerda este: a kormány épülete előtti téren összegyűlt több mint százezer tüntető közül többen helyi idő szerint tíz óra után petárdákkal dobálták meg a kormány épületét védő csendőrséget, amely könnygázt vetett be ellenük. A román hírszerzés előre figyelmeztette a belügyminisztériumot, hogy incidenssel akarják megzavarni a tüntetést, amelyek a fővárosban és Románia más városaiban a kormány kedd esti, sürgősséggel elfogadott, a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást módosító rendelete miatt törtek ki. A demonstrálók szerint a rendelet a korrupt politikusokat védi. Az Európai Bizottság, az Egyesült Államok, Németország és más nyugati államok is bírálták a döntés miatt Bukarestet.

A Digi 24 hírtelevízió helyszínen lévő tudósítói szerint a szerda esti fővárosi demonstráción a bukaresti futballcsapatok szurkolói tartózkodtak ott, ahol a dulakodás kezdődött. Előtte felszólították a tüntetőket, hogy hagyják el a kormányszékház előtti teret, mert a csendőrség erőt fog alkalmazni támadói ellen. Nem sokkal később valóban elkezdték távolabb szorítani az agresszív csoportot az épülettől, miközben a tér másik felén a tüntetők az „erőszak nélkül” jelmondat skandálásával próbálták helyreállítani a demonstráció addigi békés jellegét – sikertelenül. A rendbontók és a csendőrök közötti összecsapás során a tömeg nagy része elmenekült a térről.

Az incidens nyomán két csendőr és három tüntető került könnyebb sérülésekkel kórházba. A csendőrség húsz erőszakosan fellépő tüntetőt vett őrizetbe, tíz Molotov-koktélt és két kést foglalt le náluk.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) előre figyelmeztette a belügyminisztérium közrendvédelmi illetékeseit arról, hogy incidensekkel meg akarják zavarni a szerdai bukaresti tüntetést – közölte csütörtökön a szolgálat, cáfolva Carmen Dan belügyminiszter nyilatkozatát, amely szerint nem voltak erről előzetes információk. Az SRI közleménye megerősíti, hogy a kormányellenes demonstráción futballhuligánok szervezett csoportja provokált összetűzést.

LEMONDOTT EGY MINISZTER

„Arra gondoltam, hogyan fogok a gyermekem szemébe nézni és mit mondok neki néhány év múlva? Hogy apa gyáva volt, és olyasmihez járult hozzá, amivel nem ért egyet?” – ezt írta egy közösségi oldalon Florin Jianu, a kormány kereskedelmi és vállalkozásfejlesztési minisztere, aki csütörtökön bejelentette lemondását tiltakozásképpen a keddi rendelet miatt, amely korrupcióval vádolt politikusok tucatjait mentette meg a felelősségre vonástól. A távozó miniszter korábban a Victor Ponta vezette kormánynak is tagja volt.

Jianu hozzátette: azért várt két napot lemondásával, mert remélte, hogy legalább a kiváltott közfelháborodás „hibájuk kijavítására” készteti azokat, akik a sürgősségi rendeletet kezdeményezték.

Sürgős teendői akadtak Florin Iordache román igazságügyi miniszternek is, aki egyik államtitkárára ruházta át igazságügyi miniszteri hatáskörét arra hivatkozva, hogy az állami költségvetés elfogadása miatt nincs ideje ellátni miniszteri teendőit. Iordache február 7-éig ruházta át hatáskörét Constantin Sima államtitkárra.

IOHANNIS SEM MARAD TÉTLEN

Klaus Iohannis államfő kezdettől fogva, a közkegyelmi tervezet miatt kialakult vita óta a kormányellenes tiltakozások élharcosának számít. A Legfelső Bírói Tanács (CSM) után Iohannis is alkotmánybírósághoz fordult a sürgősségi rendelet miatt, amely a CSM véleményezése nélkül enyhített a büntető törvénykönyv szigorán. Az államfő csütörtöki sajtóértekezletén úgy értékelte: a kormány az igazságszolgáltatással nyilvánvalóan alkotmányos természetű jogvitába keveredett, amelyet csak a taláros testület tud rendezni. Az elnök azt mondta: mély benyomást hagytak benne az előző napi nagyszabású tüntetések, amelyekkel szerinte egyértelműen kifejezték, hogy jogállamot akarnak és nem értenek egyet a rendeletével. Iohannis ugyanakkor írásos magyarázatot kért Carmen Dan belügyminisztertől arra, miért nem szigetelte el a csendőrség a tüntetés megzavarásának szándékával érkező erőszakos csoportokat, és miért engedte, hogy a békés tüntetők közé provokátorok vegyüljenek, akiknek érkezéséről „előre tudott”.