2024. március 29., péntek
EU CSÚCS

A megváltozott világpolitikai helyzet és a migrációs válság lesz a máltai EU-csúcs fő témája

A megváltozott világpolitikai helyzet és a migrációs válság lesz a mai nem hivatalos máltai euróai uniós csúcstalálkouó fő témája.

Az egynapos csúcstalálkozó házigazdája Joseph Muscat máltai miniszterelnök, levezető elnöke pedig Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A déelőtti munkaülés témája a migráció lesz, a 28 uniós állam- és kormányfő a migráció külső dimenziójáról tart megbeszélést. A tanácskozás során várhatóan a Földközi-tenger középső térségében húzódó migrációs útvonalra és a líbiai konfliktus rendezésére helyezik a hangsúlyt.

A vezetők a tervek szerint több azonnali és konkrét intézkedésről állapodnak meg, amelyek célja a tavasz közeledtével várhatóan erősödő migráció megfékezése, az életmentés és az embercsempész hálózatok tevékenységének ellehetetlenítése.

Ezzel összefüggésben szó lesz az együttműködés fokozásáról a líbiai hatóságokkal. Az uniós vezetők várhatóan megerősítik a líbiai egységkormány támogatását, és tervet készítenek a regionális és helyi közösségeknek, valamint az országban működő nemzetközi szervezeteknek nyújtandó segítségről.

A zárónyilatkozatban a vezetők várhatóan sürgetik majd a migránsok számára megfelelő befogadási kapacitások és körülmények biztosítását Líbiában, a migránsoknak szóló tájékoztató kampányok javítását és az önkéntes visszatérést segítő tevékenységek fokozását.

Az uniós állam- és kormányfők délutáni munkaülésén előkészítik az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó Római szerződés 60. évfordulója alkalmából március 25-én rendezendő megemlékezést.

Ennek keretében megbeszélést folytatnak a Nagy-Britannia kilépése után 27 tagú Európai Unió jövőjéről. Donald Tusk január végén az unióban maradó 27 tagország állam- és kormányfőinek küldött levelében úgy vélekedett, a kontinens stabilitását legfőképpen az egyre erőteljesebben előretörő Kína, Oroszország agresszív politikája, a közel-keleti és afrikai terrorcselekmények, háborúk és anarchia, amelyekben a radikális iszlám alapvető szerepet játszik, továbbá az új amerikai vezetés aggasztó nyilatkozatai veszélyeztetik.