2024. április 19., péntek

Mennyire ismerjük egymást?

Az idén a kisebbségi nyelveken tanuló diákok anyanyelvükön versenyezhetnek

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság A multikulturalizmus és a tolerancia érvényesítése Vajdaságban projektum keretében az idén tizenegyedik alkalommal szervezi meg a Mennyire ismerjük egymást? elnevezésű vetélkedősorozatot.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Ebből az alkalomból tegnap sajtótájékoztatót tartottak, amelyen elhangzott, hogy a felhívást minden tartományi középiskolának elküldték, és február 10-ig lehet jelentkezni. A vetélkedősorozat a tudás gyarapítását és a vajdasági többnemzetiségű közösséget alkotó népek történelmének megismerését szeretné serkenteni a középiskolák tanulóinak körében. A multikulturalizmus és tolerancia fejlesztése Vajdaságban projektumot a tartományi kormány 6–9 millió dinárral támogatja.
Az elmúlt tíz ciklusban a vetélkedőn 561 csapat 2244 diákja vett részt, és több mint 28.000 néző, szurkoló, osztálytárs kísérte figyelemmel a verseny alakulását. Újdonságnak számít, hogy az idén a Vajdaságban különböző kisebbségi nyelveken tanuló diákok saját anyanyelvükön mérhetik össze történelmi tudásukat.
– Az idén folytatni szeretnénk azt, amit az elmúlt tíz évben megvalósítottunk. A vetélkedő elsődleges célja, hogy a tartomány lakosai és fiataljai jobban megismerjék egymást. Minden népnek, nemzetnek megvan a saját történelme, és ha azt jobban megértjük, minden bizonnyal előítélet-mentesebbé válik az együttélés itt, Vajdaságban. Érdekessége, hogy először szervezzük meg több nyelven a vetélkedőt. Azt szeretnénk, hogy a résztvevő középiskolák csapatai egyenrangúan, nyelvi akadályok nélkül versenyezhessenek. Ez a múltban nem volt így, és úgy vélrm végső ideje ezen változtatni. A középiskolások először egy egészséges versenyszellem közepette készülhetnek fel a szöveggyűjteményből, majd bebizonyíthatják, hogy valóban ismerik a többnemzetiségű Vajdaság népeinek történelmét. A szöveggyűjteményt, amelyből a diákok készülnek, jól kell megírni és lefordítani. A továbbiakban, az elődöntők és a döntők során gondoskodnunk kell szimultán fordításról, hogy a vetélkedősorozat gördülékeny legyen. Én igazán színvonalas vetélkedőre számítok, és ehhez minél több középiskolás csapat jelentkezését várjuk – mutatott rá Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár a tegnapi sajtótájékoztatón.
A versenyző csapatok listája a benevezések után alakul ki véglegesen. Minden jelentkező csapat részt vehet. Egy-egy iskolát két csoport képvisel, az egyik négy versenyzőből áll, a másikat pedig a szurkolók alkotják. A középiskolás diákok a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság által kiadott szöveggyűjteményből készülnek majd fel. A vetélkedő csapatok száma nincs korlátozva, a résztvevők listáját és az elődöntők helyszínét a jelentkezési határidő lejárta után határozzák meg. Az újvidéki döntőt a televízió is közvetíteni fogja.