2024. április 25., csütörtök

A összefogás távlatai

Továbbra is sikeres az együttműködés Ulm és Újvidék, valamint a két régió között

A németországi Ulm város küldöttségének tagjai Gunter Czisch polgármester vezetésével több napos újvidéki látogatásukat töltik a székvárosban. Ognjen Bjelić, tartományi régiófejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár tegnap fogadta őket a munkatársaival. Az illetékes titkár az ülésen rámutatott arra, hogy a tartományi kormány az új munkahelyek kialakítását, a munkanélküliség visszaszorítását, a gazdasági fejlődés fellendítését, valamint a baden-württembergi tartománnyal kialakított sikeres együttműködés folytatását elsődleges feladatának tekinti.

Az évtizedes együttműködés szellemében: Gunter Czischt fogadja Pásztor István (Ótos András felvétele)

Az évtizedes együttműködés szellemében: Gunter Czischt fogadja Pásztor István (Ótos András felvétele)

– Baden-Württemberg vállalatai Vajdaságot eddig 95 millió euróval támogatták, és mintegy 500 munkást alkalmaztak. Reményeim szerint ez tovább erősíthető Ulm, Újvidék és Vajdaság között, különösen az IT-szektor, az agrobiznisz és a közigazgatás terén – mondta Bjelić.

Gunter Czisch, Ulm polgármestere kiemelte, hogy a két régió, a több mint 10 éves összefogásnak köszönhetően, az EU Dunai Régió Stratégiája keretében több, az idegenforgalomra vonatkozó pályázaton tud együttműködni.

Ezután a polgármestert és küldöttségét Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke fogadta. A találkozón kiemelték, hogy a két tartomány közötti évtizedes együttműködés Újvidék és Ulm város, valamint számos szerbiai és németországi intézmény kapcsolatának erősödését eredményezte.

Pásztor István elmondása szerint a két régió együttműködése számos további közös pályázati lehetőséget rejt magában, tekintettel arra, hogy 2019-ben Újvidék egy évig tudhatja magáénak az Európa Ifjúsági Fővárosa címet, 2021-ben pedig Európa Kulturális Fővárosa lesz.

– A két cím Újvidék és egész Vajdaság számára külön jelentőséggel bír, hiszen további partnerek, különböző projektumok és rendezvények lehetőségét irányozza elő. A baden-württembergi Ulm városára, mint megbízható partnerünkre ezután is számítunk – hangsúlyozta Pásztor István.

Gunter Czich polgármester rámutatott arra, hogy a két tartomány hosszú, sikeres utat tett meg a Duna Régió Stratégia keretében. Ez az együttműködés egy átmeneti időszakához érkezett, és a közösen tervezett tevékenységek megvalósítását jelentette be. Ulm város jelenleg a környezetvédelemre, a szennyvizek tisztítására és az egyetemek közötti együttműködésre vonatkozó pályázatokra összpontosít. A polgármester Vajdaság számára lehetőséget lát a Duna menti innovációs laboratóriumok létesítésére vonatkozó pályázatban, amely elsősorban a fiatalok foglalkoztatását, itthon maradását, valamint új eljárások alkalmazását irányozza elő.

Pásztor István megköszönte Gunter Czich polgármesternek a Toleranciatábor során nyújtott támogatását, amelyet az idén tizedik alkalommal szerveznek meg Topolyán. Ulm polgármestere hangsúlyozta: Vajdaság ékes példája annak, hogy a tolerancia nem magától érthetődő, hanem folyamatosan dolgozni kell rajta, és ez az egész társadalom, a politika, a civil szféra és minden polgár feladata kell hogy legyen.