2024. április 25., csütörtök
TRANSZPARENS SZERBIA

Ismét megszegik a közvállalatokról szóló törvényt

Késik a Gazdasági Minisztérium a közvállalati igazgatók megválasztását célzó pályázat kiírásával, ez pedig arra utal, hogy a hatalom nem kész akár csupán formálisan is tiszteletben tartani a törvényeket – mutatott rá a Transzparens Szerbia (Transparentnost Srbija-TS).

A szervezet emlékeztetett arra, hogy a közvállalatokról szóló törvény értelmében az idén március 3-áig kell megválasztani e vállalatok igazgatóit, a pályázatokat viszont még ki sem írták.

Goran Knežević gazdasági miniszter kedden ugyan arról beszélt, hogy „a napokban” kiírják a pályázatokat, és hogy esetleg „néhány nappal” túllépik a határidőt, ezt azonban lényegtelennek mondta, mert, mint fogalmazott, „az a lényeg, hogy jól elkészítsük a pályázatokat, és hogy a legképzettebb emberek jelentkezzenek, akik sokkal jobban tudják majd irányítani ezeket a nagy rendszereket” – fogalmaz a TS. Értékelése szerint ez talán még biztató kijelentés is lenne, ha a közvállalatokra vonatkozó jogszabály, melyet 2016 februárjában fogadtak el, rövid határidőt szabott volna a pályázatok kiírására, s így a parlamenti választások miatt, vagy más konkrét okból nem jutott volna idő a kiírásra. Csakhogy nem kevesebb mint egy év állt rendelkezésre, amit túl hosszú időnek is tartottunk, hiszen már évek óta megbízott igazgatók irányították a vállalatokat, miközben magának a pályázatnak a lebonyolítására elegendő néhány hónap is – olvasható a Transzparens Szerbia közleményében.

Goran Knežević gazdasági miniszter tegnap reggel a Szerbiai RTV műsorában azt mondta, hogy 10 napon belül megjelennek az első pályázatok. Harmichét közvállalat igazgatóját kell megválasztani, ezeknek a cégeknek az állam az alapítója. A miniszter kijelentette: a törvény közérthetően rendelkezik arról, hogy politikai párt tagja nem lehet jelölt. Azaz: a jelölteknek el kell dönteniük, hogy párttagok maradnak-e, vagy igazgatók akarnak lenni. Szavai szerint a legrátermettebb emberek jöhetnek számításba, akik igazgatni tudják majd a nagy rendszereket.

– Egy–másfél hónapon belül lebonyolódik minden közvállalati igazgató megválasztása. A lehető legrövidebb időn belül elvégezzük ezt a munkát – mondta Knežević, aki szerint lényegtelen, hogy néhány napot esetleg késnek. A miniszter részletezte, hogy az igazgatói tisztségre pályázóknak egyetemi végzettségűeknek kell lenniük, és legkevesebb ötévi szakmai tapasztalattal kell rendelkezniük. Ugyanez vonatkozik azokra is, akiket megbízott igazgatónak neveznek ki.

A következő időszakban pályázat útján meg kell választani egyebek között a Szerbia Korridorjai és az Állami Szerencsejáték, valamint a Tara, a Fruška gora, a Kopaonik és a Đerdap nemzeti parkok igazgatóit. Nincs még döntés a Szerbiai Villanygazdaság, a Resavica, a Szerbia Erdői, valamint három vasúti közvállalat igazgatójának személyéről sem.