2024. április 25., csütörtök

Ünnepelt az újvidéki magyarság

Újvidék város napja alkalmából a Vajdasági Magyar Szövetség tegnap is megszervezte hagyományos ünnepségét, az Újvidéki Színház nagyterme ezúttal is zsúfolásig megtelt vendégekkel.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A rendezvénnyel arra emlékezünk minden évben, hogy Mária Terézia osztrák uralkodó főhercegnő, német-római császárné, magyar és cseh királynő 1748. február 1-jén szabad királyi várossá nyilvánította Újvidéket. Városnévként a helybeliek akkor Dunavárt, Vízközt vagy Újvidéket javasoltak, ezek közül választott maga Mária Terézia. Saját kezűleg írta rá a felterjesztésre: „Nominetur Neoplanta”, azaz neveztessék Újvidéknek, s azóta lakosai ki-ki a maga nyelvén Újvidéknek, Novi Sadnak vagy Neusatznak nevezi.

A városnapot az újvidéki magyarság tizenhatodik alkalommal ünnepelte meg. Az ünnepség szervezői a színes rendezvénnyel felidézték a múlthoz kapcsolódó értékeket, azokat, amelyeket továbbra is szeretnénk megőrizni. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Rusz Radován, Magyarország konzulja, dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának polgármestere, Zdravko Jelušić városi képviselő-testületi elnök, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi képviselőház elnöke, Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, Pelt Ilona, Kormányos László és Patyi Lajos tartományi képviselők, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Dezső János, a belgrádi magyar intézet igazgatója, Vicsek Annamária államtitkár, valamint számos, a város hagyományainak megőrzését szívügyének érző újvidéki polgár.

Üdvözlőbeszédet Erdély Lenke, a Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéki városi szervezetének elnöke mondott.

Dr. Páva Zsolt (Ótos András felvétele)

Dr. Páva Zsolt (Ótos András felvétele)

Dr. Páva Zsolt polgármester mindenekelőtt a két város sikeres együttműködését méltatta az Európa Kulturális Fővárosa 2021cím elnyerését megelőzően. Pécs ugyanis 2010-ben ennek a címnek a viselője volt, az elmúlt időszakban illetékeseiktől valóban sok, a sikeres pályázást elősegítő tanácsot kaptunk. – Sokat segítettünk, de azért, hogy a büszke címet végül Újvidék nyerte el, csakis önöknek gratulálhatunk. A cím megvan, most már a megvalósításon a sor – üzente.

Az ünnepségen elhangzott, hogy Újvidék szabad királyi város létrejöttével a gazdasági fellendülés, a lakosság jóléte, a társadalmi béke, az együttélés és a többnyelvűség hagyománya, a sokféle vallás, nemzeti hagyomány és kultúra megbecsülése és megőrzése mindennél fontosabbá váltak. Zdravko Jelušić képviselő-testületi elnök felszólalásában is ezeknek az értékeknek a jelentőségét hangsúlyozta. Ő is többször kitért az EKF 2021 cím fontosságára.

Az ünnepségen ott voltak Dobai János, dr. Halasi Szabolcs, Ótott Róbert, Szakállas Zsolt és Blaskó Árpád tartományi tisztségviselők, valamint Fehér László és Újhelyi Nándor VMSZ intézőbizottsági tagok is.

Klemm Dávid, Vitkay Kovács Vera és dr. Vitkay Kucsera Ágota (Ótos András felvétele)

Klemm Dávid, Vitkay Kovács Vera és dr. Vitkay Kucsera Ágota (Ótos András felvétele)

A köszöntők után két duettet hallhattunk újvidéki művésznők előadásában. Vitkay Kovács Vera magiszter, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Operatársulatának egykori primadonnáját nem kellett bemutatni a közönségnek. A nyugalmazott egyetemi tanárnő vérbeli pedagógusként továbbra is dolgozik. Édesanyja nyomdokait követi dr. Vitkay Kucsera Ágota egyetemi tanár és operaénekes, mindkét művésznő számos díj és elismerés nyertese. Előadásukat zongorán Klemm Dávid kísérte.

A városnapi ünnepségen, hagyományosan bemutatják egy vagy két alkotó, közismert, közéleti személy szövegét, olyanokét, akik Újvidéken élnek, vagy itt születtek. Ezúttal Galambos László gondolatait, Újvidék a magasból című alkalmi szövegét Kőrösi István és Sirmer Zoltán, az Újvidéki Színház művészei tolmácsolták.

Tánczenét is élvezhettünk a Vojvodina dance táncklub táncosainak, Farkas Krisztián és Topić Anđela előadásában. A műsor befejező részében az 1938 óta létező, doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület keretében működő néptánccsoport produkcióját láthattuk (felvételünkön).

A szervezők a műsor végén bejelentették, hogy a VMSZ városi szervezetének következő rendezvénye a Csárdásbál lesz, február 18-án szeretettel várnak mindenkit a Petőfi Sándor MMK-ban.