2024. március 29., péntek

A pálinka ünnepe Bácskossuthfalván

Aki kedveli a pálinkát, az bizton állítja, hogy nem csak a „borban az igazság és a vigasz!” Ezzel kapcsolatban pedig bőven akadt tanácsadó és szakértő a Bácskossuthfalván lassan hagyománnyá váló Kisüsti Fesztiválon. A pálinkafőzés mesterének ebben az évben a zentai Bilicki István lett „kikiáltva”, aki a Zentai Gazdakör szárnyai alatt igen aktívan és eredményesen működő Szent Miklós Lovagrend képviselőjeként, mint pálinkanagykövet érkezett a nemes ital ünnepére. Bilicki napilapunknak elárulta, hogy mi is az igazi pálinkamester titka:

A versenybe szállt mintákat meg is lehetett ízlelni (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A versenybe szállt mintákat meg is lehetett ízlelni (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

-A pálinkafőzés alapvető fortélya, hogy érett és zamatos – nem rothadásnak indult – gyümölcsből készüljön a cefre. Mert hogy jóféle szilvából-barackból készül a jó pálinka. A hullottból is lehet, de azt válogatni kell! Ha azt mondom, hogy a becsületes és őszinte, tiszta munka az alapja a pálinkafőzésnek, azzal talán nem árulok el titkot. Én irányított erjesztéssel dolgozom. A cefrében 28 fajta gomba él. Nekünk ebből csak négy fajta az, amire szükségünk van. Foszforsavval lesavazom, 4,8 pH értékről 3,2 pH-ig lemegyek. A gombákat ezzel elpusztítom. Ez is egyfajta fermentáció, finomítás. Utána pedig a pálinkafőzés egy lépcsős, tehát egyszer főzöm ki. Ezzel kevesebb az aromaveszteségem. Több országban is megfordulok, Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Horvátországban. Általában mindenhonnan elismerésekkel térek haza. Kiskoromtól benne vagyok a gyümölcsészetben, a pálinkafőzésben. Apámtól tanultam az alapokat – tette hozzá az idei bácskossuthfalvi Kisüsti Fesztivál kitüntetettje.

Fábrik Attila látta el az idén a rendezvény fő szervezői feladatait, de ő maga is jeleskedett a pálinkafőzés tudományában. Hétféle itókáját elismeréssel jutalmazták, az almából készült pálinkája pedig aranyérmes lett.

-274 mintát adtak át az idén, nem számítottunk ekkora népszerűségre, mert az elmúlt évben a kései fagy a gyümölcs javát tönkre tette. Nagyon örülök, hogy Magyarországról is érkeztek minták, ezzel nemzetközivé téve a mustrát. Helybeli az idén nem döntött a pálinkáról, Palicsról, Magyarországról, Bácsfeketehegyről érkeztek a 20–30 éves tapasztalattal és elismeréssel rendelkező zsűritagok. Nagy részük pálinkalovag is, ami azért már jelent valamit a szakmában. A termelők ebben az évben is előrukkoltak pálinka-különlegességekkel. Az idén meglepődtünk azon, hogy szentjánoskenyérből is készülhet pálinka. Én magam sütőtökből szoktam igen ízletes pálinkát készíteni – tette hozzá Fábrik Attila.