2024. április 20., szombat

Jeges terápia az óbecsei gyógyfürdőben

Az egészségügyi intézményben a fűtési rendszer mellett számos berendezés, nyílászáró és a tető is felújításra vár

Nagy hideg a váróteremben, alacsony hőmérséklet a terápiás helyiség előtti folyosókon és hűvös a terápiás termekben. A nagyteremben, ahol a gyakorlatokat végzik a páciensek, az időjárástól függően 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet.

Az óbecsei gyógyfürdő státusa évtizedek óta rendezésre vár (Fotó: Fehér Rózsa)

Az óbecsei gyógyfürdő státusa évtizedek óta rendezésre vár (Fotó: Fehér Rózsa)

A mosdó nem működik, mert a víz befagyott. A folyosó végén jeges a padló – így számolt be az óbecsei gyógyfürdőben uralkodó helyzetről néhány nappal ezelőtt a Becsei mozaik című lap internetes oldala. Tegnapi ottjártunkkor mi is hasonló állapotokat tapasztaltunk az intézményben: sok helyiségben bizony meglehetősen hideg volt, és a mosdót valóban nem lehet használni. Volt olyan része az épületnek, ahol tíz foknál is jóval kevesebbet mutatott a hőmérő higanyszála.
A gyógyfürdőt az óbecsei egészségház üzemelteti, de az épület a PIK Bečej Mezőgazdasági Kombinátot megvásárló MK group tulajdonában van. A tulajdonosi, illetve bérleti jogviszonyok rendezése évtizedek óta húzódó probléma. Dr. Kosana Nešić igazgatónő elmondása szerint az épületben a teljes fűtési rendszer tönkrement, pumpát, csöveket, radiátorokat kellene cserélni.
– Jogi problémák miatt nem tehetünk semmit, mert az épület nem a mi tulajdonunk. Amikor igazgató lettem, kiderült, hogy semmiféle dokumentum nem rendezte ezt a helyzetet, ekkor írtunk alá egy szerződést arról, hogy ingyen használhatjuk az épületet. Amikor a PIK gazdát cserélt, mi többször is megkerestük az új tulajdonost azzal a kéréssel, hogy a gyógyfürdőt engedjék át az önkormányzatnak, vagy adják nekünk hosszú távon bérbe, mert csak így tudnánk a felújításhoz szükséges támogatásokra pályázni, de máig nem kaptunk választ. Az önkormányzat vezetői is felvették velük a kapcsolatot, eredménytelenül. A gyógyfürdőre teljes felújítás vár, de még ha lenne is erre pénzünk, kötve lenne a kezünk, mivel az épület nem tartós bérleményünk, és nem is a tulajdonunk. Ilyen körülmények között mi csak annyit költhetünk a gyógyfürdőre, hogy az úgy-ahogy működni tudjon – jelentette ki az igazgatónő.
Jelenleg ipari kaloriferek fűtenek a radiátorok helyett, és villanymelegítőket is használnak, de csak mértékkel, hogy az elektromos hálózatot ne tegyék ki túl nagy terhelésnek. Dr. Kosana Nešić szerint ez a megoldás általában jól működik, kivéve a mostanihoz hasonló szokatlanul hideg időjárási körülményeket. Január elején emiatt zárva is tartottak, de a páciensekre való tekintettel január 9-én ismét megnyitottak.
Megkeresésünkre tegnap azt is elmondta: az MK Group jogásza tegnap írásban arról tájékoztatta, hogy az ingatlanjogok átruházására egyelőre azért nem kerülhet sor, mert a tulajdonjogi bejegyzés még folyamatban van.