2024. április 25., csütörtök

Új egyetemi kampusz létesülhet

Újvidéken, a rektorátuson tárgyalt Mladen Šarčević oktatási miniszter

Az Újvidéki Egyetem Rektorátusán tegnap az egyetem fejlesztésének lehetőségeiről tárgyalt Mladen Šarčević oktatási- és tudományügyi miniszter, Dušan Nikolić, az Újvidéki Egyetem rektora, Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, Zoran Milošević tartományi felsőoktatási titkár, és Miloš Vučević, Újvidék polgármestere. A megbeszélés napirendjén elsősorban a mintegy 29 ezer négyzetméternyi területre tervezett tudományos-technológiai park kialakításának második fázisa és egy új egyetemi kampusz létesítése szerepelt.

A találkozót értékelve dr. Dušan Nikolić rektor elmondta, a tudományos-technológiai park kivételesen fontos lesz a különféle egyetemi programok és a tudományos kutatómunkák, valamint Szerbia gazdasági fejlődésének szempontjából is.

A rektor hozzátette, az Újvidéki Egyetem egyike azoknak a délkelet-európai felsőoktatási intézményeknek, ahol az egyetemek épületei javarészt egy kampuszon belül találhatók. Az egyetemi város területén azonban meglehetősen korlátozottak az építkezési lehetőségek, viszont mindenképp szükség van az egyetemek befogadóképességének növelésére, ugyanis a hallgatók száma folyamatosan növekszik. Indítványozták, hogy az Újvidéki Egyetem új épülettel bővüljön, amelyről az elkövetkező napokban további tárgyalásokat folytatnak. A tervek szerint a Futaki úton található Dr. Archibald Reiss-kaszárnya épülete képezné az új kampuszt.

Mladen Šarčević oktatás- és tudományügyi, valamint műszaki fejlesztésekkel megbízott miniszter kifejtette, az Újvidéki Egyetem a legnagyobb felsőoktatási intézmény a térségben, éppen ezért az illetékes szervekre hárul az a fontos feladat, hogy megnöveljék a területét. Mint mondta, olyan akcióterv kidogozására törekszenek, amely számos ponton kapcsolódik a technológiai park fejlesztéséhez, valamint a jelenlegi és a jövendőbeli kampusz bővítéséhez is. Hangsúlyozta továbbá, nemrégiben tárgyaltak az újvidéki iskoláskor előtti intézmények és az általános iskolák befogadóképességének növeléséről is.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere szerint biztatóak a jelenlegi tárgyalások, hiszen a városnak szüksége van új óvodákra, tantermekre, valamint egy erősebb és nagyobb egyetemre is.

Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár kiemelte, az egyetemnek erősödnie kell, egy ilyen tudományos-technológiai park felépítése, működésének elindítása igen fontos, hiszen a felsőoktatásnak integrálódnia kell a tudománnyal, az oktatással és a gazdasággal is.

– Ezek a parkok igazolták önmagukat szerte a világon, azok az egyetemek és karok pedig, amelyek elindultak ezen az úton, sokkal sikeresebbek és nagyobb számú hallgatóval rendelkeznek, gyakorlatiasabb, erősebb tudást adnak, mint a többiek. Az IT szektor Újvidéken nagyon erős, és a Műszaki Kar programjai is jelentősen javultak az elmúlt időszakban. Egy ilyen tudományos-technológiai park ilyen szempontból még erre rásegít. Ebben a tervezett második fázisban egy olyan épület felépítésére kerül majd sor mintegy 13,5 millió euró értékben, amely azoknak a cégeknek is helyet ad, amelyek az IT szektorban működnek, és egyidejűleg az oktatásba is szeretnének bekapcsolódni. Ez az épület megoldja a tantermek problémáját, mert nagy részét ezek és laboratóriumok fogják képezni.