2024. április 19., péntek
BÁCSKOSSUTHFALVA

Az utak tisztításáról

Mindannyian érezzük, hogy „még nem ette meg a kutya a telet”, a szokatlanul hideg tél megsokszorozza a helyi közösségek és a kommunális feladatokat ellátó szolgálatok munkáját is. Bácskossuthfalván a Standard Kommunális Vállalat feladata a közterületek karbantartása. A vállalat dolgozói a hegyes-dombos utcákat sózták, de adott esetben a csúszós gyalogjárdákat pernyével hintették be. Natkai Gábor, a bácskossuthfalvi helyi közösség közművesítési feladatokkal megbízott illetékese elmondta, hogy a faluban egyes részek között akár 12 m-es szintkülönbség is lehet, és a legnehezebb az emelkedőket karbantartani.

– Évről évre körülbelül 1,5 tonna ipari sót készít be a falu a téli hónapokra, és ez bőségesen fedezni szokta a szükségleteket. Mi már januárban elhasználtunk az idei évre előirányzott mennyiségből 1 tonnát. Nagyobb csapadék esetén több munkagéppel tudjuk a havat megmozdítani. Egy kombinált munkagépünk, egy két köbméter kapacitású kanalas rakodónk és egy univerzális, kommunális célokra is használható munkagépünk van, valamint egy kisebb traktor is a rendelkezésünkre áll. Nagyobb mennyiségű hó esetére a PIK Moravicával van megállapodásunk, ők magukra vállalták a szélesebb utcák takarítását.

A gyalogjárdák esetében a központ tartozik a mi hatáskörünkbe. Az üzletek és a falu többi részén a háztartások felelőssége a hó eltisztítása, és ez egy visszatérő probléma. Érdekes, hogy az idős háztartások esetében nem gond a hóeltakarítás. Inkább a fiatalabbakra jellemző, hogy nincs meg ez a berögződés. Továbbá a lakatlan házak esetében gond, hogy ha a szomszédok nem teszik meg, sok esetben nincs eltakarítva a hó.

Jelenleg az elsődleges probléma az, hogy az éppen olvadásnak indult hó visszafagy az útra és a gyalogjárdákra, és ezt már nagyon nehéz eltakarítani. Ilyen esetben csak a sózás vagy a pernyézés segíthet, hogy amennyire lehet, csúszásmentes legyen az a szakasz – tette hozzá Natkai Gábor.