2024. március 28., csütörtök

Szakszerűség és kikapcsolódás

A topolyai Gazdakör elmúlt és idei évéről

2016-ban rendszeresen tudósítottunk a topolyai Gazdakör tevékenységéről. A szervezet tevékenységi körébe tartozik a termelők érdekképviselete, összekötő kapocs a helyi önkormányzat és a gazdák között, igyekszik megismertetni velük az új törvényeket, technológiákat, rendszeresen informálja a földműveseket és az állattenyésztőket, enélkül ugyanis manapság nem lehet sikeresen működtetni egy-egy gazdaságot.

Emellett természetesen a kikapcsolódásra is nagy figyelmet fordítanak, és évente több alkalommal szerveznek bálat a tagság részére, februárban hagyományos disznóvágást, de meg kell említeni a parasztolimpiát is, amely községünk legnagyobb tömegeket megmozgató rendezvényévé vált, és amelynek fő szervezői között találjuk a Gazdakört. A tavaly elvégzett munkáról és az idei tervekről Tomik Nimróddal, a Gazdakör elnökségi tagjával beszélgettünk, aki a már említett aktivitások mellett elmondta:

– A Magyarok Kenyere elnevezésű programból évek óta kivesszük a részünket, volt olyan év, amikor mi gyűjtöttük össze a legtöbb búzát, valamint a Top Expón is ott voltunk társszervezőként, ökörsütést szerveztünk, és mi vezényeltük le a főzőversenyt. Az évzáró gyűlésünkre hagyományosan december végén kerül sor – fogalmazott Tomik, majd rátért az idei tervekre:

– Januári–februári terveink között szerepel, hogy havonta nem egy, hanem két gyűlést tartunk. Emellett meghívunk különböző kukoricamag-forgalmazókat, és megszervezzük, hogy tagságunk jelen legyen ezeken a bemutatókon. Remélem, egy-egy ilyen alkalomra össze tudunk hívni 60-70 embert, ez a magházak képviselőinek is kényelmes, hisz nem kell mindenkihez külön elmenniük. Márciustól, csakúgy, mint eddig, havi rendszerességgel szervezünk gyűléseket, amelyek témája mindig valamilyen aktualitáshoz kötődik, és nagy súlyt helyezünk arra, hogy a termelőkhöz eljussanak azok az információk is, amelyek különféle pályázatokra, leadási határidőkre vonatkoznak, valamint az új rendeleteket, szabályzásokat is igyekszünk megismertetni a tagságunkkal. Ebben a legnagyobb segítségünk Slingár Irén. Nyáron a malmok képviselőit is vendégül szoktuk látni, tőlük leginkább a búzaárakról informálódunk. Emellett a terveink között szerepel az is, hogy autóbuszt szervezünk az újvidéki mezőgazdasági kiállításra, de ha minden összejönne, a hódmezővásárhelyire is, ahol inkább az állattenyésztésen van a hangsúly.

Ezt követően a Gazdakör által szervezett programokról esett szó:

– Február negyedikén, szombaton kerül sor a hagyományos disznótorra, amelyre mindenkit szeretettel várunk, délelőtt kilenc órától. Ez a Vásártér Otthonban lesz, csakúgy, mint az esti bál. Május hatodikán megszervezzük a hagyományos gazdakörös bált, amelyen hagyományos menü: gyöngyös és őzpörkölt várja a vendégeket. Ezt követi az aratásra való felkészülés, majd augusztus huszadikán az új kenyér ünnepe és a parasztolimpia, amelyről annyit már biztosan lehet tudni, hogy a sztárvendég az Apostol együttes lesz. Igyekszünk nagyobb súlyt fektetni a Topolyáról elszármazottak találkozójára, amelyet tavaly rendeztünk meg először; rajzpályázat is lesz, ami 2016-ban nagyon sikeres volt. Egy további nagy újítás lesz a parasztolimpián, hogy a játékokat több kamerával és drónnal is felvesszük, és az eseményeket ennek köszönhetően egy nagy kijelzőn mindenki figyelemmel tudja kísérni, azok is, akik nem férnek közel a versenyek helyszínéhez – fogalmazott Tomik, és reményét fejezte ki, hogy sikerül minél több termelőt bevonni a munkába.