2024. április 24., szerda

Egri sikerek

Vajdasági helyezettek az Ötágú Síp Vers- és Prózamondó Versenyen

A hétvégén Egerben tartották meg az Ötágú Síp Vers- és Prózamondó Versenyt, az Egri Kulturális és Művészeti Központ szervezésében. A megmérettetésnek három vajdasági résztvevője is volt, ők a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületén (VMVE) keresztül jutottak ki. Mindhárman kiemelkedő eredménnyel tértek haza – Bácsi Virág és Vajda Noa Pálma második helyezést ért el, Vanka Réka pedig különdíjat kapott – mondta el lapunknak Hajvert Ákos, a VMVE elnöke, majd arról is beszámolt, hogy már évek óta tart az együttműködés a központ és a versmondó egyesület között.

-Minden év elején megkeres bennünket az Egri Kulturális és Művészeti Központ, hogy együttműködési szerződést írjunk alá. Ez tartalmazza azt, hogy a következő évben három vajdasági versmondó gyermeket meghívnak Egerbe, az Ötágú Síp Vers- és Prózamondó Versenyre. A találkozó megyei jellegű, de a határon túlról: Kárpátaljáról, Erdélyből, Muravidékről, Felvidékről és Vajdaságból is érkeznek rá résztvevők. Nálunk a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete az, amely minden évben fellépőket küld. Az idén két kishegyesi, Bácsi Virág és Vanka Réka, valamint egy bácsfeketehegyi, Vajda Noa Pálma utaztak Egerbe. Igen szép eredményekkel tértek haza: Bácsi Virág és Vajda Noa Pálma második helyezést értek el, Vanka Réka pedig különdíjat kapott. Megemlíteném természetesen a gyerekek felkészítőit is. A kishegyesi lányokat Molnár Krekity Olga, a bácsfeketehegyit pedig Barta Júlia készítette fel – mondta el Hajvert Ákos, majd hozzáfűzte, hogy a kishegyesi és a bácsfeketehegyi versmondó műhely is a VMVE égisze alatt működik. A versmondók számára az összes ottani költséget az egri szervező állta, az útiköltséget pedig a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. állta.

A VMVE elnöke arról is beszámolt, hogy február 25-én tartják meg a József Attila Országos Vers- és Prózamondó Verseny vajdasági elődöntőjét, Bácsfeketehegyen. Három szavaló juthat el innen a tatabányai döntőbe. Áprilisban pedig a VMVE Arcok az üveg mögött elnevezésű műfordítások vers- és prózamondó versenyére fog sor kerülni.