2024. március 28., csütörtök

Felújítják a Belgrád–Szaloniki vasútvonalat

Szerbia és Görögország növelné a jelenleg 380 millió euró értékben megvalósuló árucsere-forgalmat

Felújítják a Belgrád–Szaloniki vasútvonalat, tavasszal együttes szerb–görög kormányülést tartanak, növelik az árucsere-forgalmat, megalakítják az együttműködést koordináló tanácsot és új lábakra állítják a regionális együttműködést – ezekről és sok más témáról beszélgetett Belgrádban Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szerbiai kollégájával, Aleksandar Vučićtyal.

A két miniszterelnök (Fotó: Tanjug)

A két miniszterelnök (Fotó: Tanjug)

A Szerbia és a Görögország közötti szálak szorosabbra fűzéséből mindkét országnak haszna származik, állapította meg Vučić a négyszemközti beszélgetést követően megtartott sajtótájékoztatón. Szavai szerint elsősorban azzal kapcsolatban értettek egyet a görög miniszterelnökkel, hogy a két országot és népet összekötő barátság örök életű, valamint azzal kapcsolatban, hogy a kapcsolatokat új vizekre kell terelniük.

Szerbia és Görögország között jelenleg 380 millió euró értékben valósul meg árucsere-forgalom, ami semmiféleképpen nem elegendő, a következő öt évben évente átlagban 70 millió euróval növekedhet az árucsere, fejtette ki a szerb kormány első embere. Az idegenforgalmat sikeresnek nevezte, mivel szavai szerint tudvalevő, hogy Görögország továbbra is az egyik legnépszerűbb nyaralási célország a szerbiaiak számára, de 2015-höz képest tavaly jelentősen megnövekedett a Szerbiába utazó görögök száma is. Szerbia célja, hogy elsősorban a mezőgazdasági termékek kivitelét fokozza Görögországba, mondta Vučić. Mint hozzátette, a gazdasági kapcsolatok erősítéséhez elengedhetetlen a közlekedési infrastruktúra felújítása.

– Jobb vasúti hálózatnak kell összekötnie Belgrádot Szalonikivel. Ez stratégiai cél, erről is beszélgettünk. Terveink szerint 2020-ig a Budapest–Belgrád, illetve a Belgrád–Szaloniki vasútvonalon nem 49 óra lenne az utazási idő Budapest és Szaloniki között, hanem kevesebb, mint 30. Erről a projektumról és sok más témáról is szó lesz országaink kormányának együttes ülésén, amelyet a tervek szerint tavasszal tartunk meg Szalonikiben – taglalta Vučić.