2024. április 23., kedd

Több száz gyermek szülő nélkül

A kíséret nélküli kiskorú migránsok számára megszervezhetik az oktatást

A szerbiai ideiglenes befogadóállomásokon jelenleg 747 kiskorú, felnőtt kísérete nélkül Szerbiába érkező migránst szállásoltak el. Az illetékesekben felmerült annak a lehetősége, hogy a gyermekek számára megszervezik az oktatást.
A Félúton – a szülők nélkül utazó migránsok befogadása és hazájukba való visszautaztatása elnevezésű konferencián Nenad Ivanišević, a munkaügyi és szociálpolitikai minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy a Szíria és Németország között húzódó, több ezer kilométeres területen Szerbia az egyetlen olyan ország, ahol a szociális központokat gyám kijelölésére kötelezték. Minden kiskorú migráns mellé kirendelnek egy gyámot, nyomatékosította Ivanišević.
Az államtitkár elmondása szerint a szerbiai szociális ellátórendszert a felügyelet nélkül utazó kiskorú migránsok ügyében Svájc segíti, az országnak köszönhetően bővítették ki a belgrádi, szabadkai és niši befogadóállomások kapacitását és érték el, hogy egyetlen gyermek se rekedjen a rendszeren kívül. Következő lépésben azt kellene megfontolni, hogy milyen módon részesülhetnének oktatásban ezek a gyermekek, tette hozzá Ivanišević.