2024. április 23., kedd
KÖNYVBEMUTATÓ

Fejezetek a titói Jugoszlávia korai szakaszából

Csütörtökön este a Zentai Alkotóházban bemutatták a zentai Történelmi Levéltár A titói Jugoszlávia levéltári forrásai elnevezésű sorozatának ötödik, Fejezetek a titói Jugoszlávia korai szakaszából című kötetét, amelyet Molnár Tibor levéltáros szerkesztett. A jelen kiadvány szervesen kapcsolódik az előzőhöz, részletesebben kibontva annak egyes témáit.

Kovács Csaba, Vukman Péter, A. Sajti Enikő és Molnár Tibor (Szögi Csaba felvétele)

Kovács Csaba, Vukman Péter, A. Sajti Enikő és Molnár Tibor (Szögi Csaba felvétele)

A zentai levéltár munkatársai, a szegedi Csongrád Megyei Levéltárral karöltve, hat éve kezdték el kutatni és feldolgozni a Tito nevével fémjelzett korszak kezdetének levéltári forrásait, melynek eredményeként a tavalyi év végén immár az ötödik kiadvány jelent meg a tanulmánysorozatból. Ebben öt hazai és magyarországi levéltári kutató írása kapott helyet, a következők: A. Sajti Enikő: A déli szomszéd világa; Vukman Péter: Barátból ellenség – ellenségből barát (?); Hornyák Árpád: A kisebbségi kérdés a JKP politikájában a háború utolsó évében, különös tekintettel a vajdasági magyarokra, 1944–1945; Kovács Csaba: A mezőgazdaság jugoszláviai kollektivizálásának propagandája a sajtóban és megélése visszaemlékezések tükrében; Molnár Tibor: A Zentai járás politikai, gazdasági és társadalmi viszonyai 1948–1950 között a járási pártbizottság éves jelentései alapján.

A szerzők, Molnár Tibor moderálásával, röviden ismertették mind az öt tanulmányt, sokszor szinte anekdotázó stílusban, a korabeli magyarországi eseményekkel is összefüggésben, érdekfeszítő módon mesélve a titói korszak elemzett szakaszáról – mindezt élvezet volt hallgatni, s ezáltal a közönség soraiból bizonyára sokaknak kedvet csináltak a könyv elolvasásához. Vukman Péter mint a sorozat recenzense kifejtette, hogy mind regionális, mind európai szinten is jelentősnek tartja ezeket a munkákat, és várja nagyon a folytatást, Molnár pedig elárulta, hogy szerettek volna jó példával elöl járni, és arra ösztönözni más levéltárakat is, hogy kezdjenek hasonló jellegű kutatásokba.

A 2011-ben megjelent első kötet a zentai városparancsnokság iratait dolgozta föl, a 2012-es második Bácska, Bánát és Baranya katonai közigazgatását vette górcső alá, a 2013-as harmadik az 1944-ben történt magyarellenes cselekményekkel foglalkozott, ezen belül is a Magyarkanizsán és környékén történtekkel, a szintén ugyanabban az évben napvilágot látott negyedik kötet pedig a titói rendszer megszilárdulásával a Tisza mentén. A sorozat legújabb része, akárcsak az előzőek, azzal a céllal íródott, hogy a szocialista Jugoszlávia történelmének korai szakasza iránt érdeklődők újabb értékes, a legújabb kutatásokon alapuló, magyar nyelvű szakirodalomhoz jussanak.

Az est folyamán azt is megtudtuk, hogy a hatodik rész máris készül – talán még az idei év vége felé meg is fog jelenni –, sőt, a szerzők az azt követő folytatásról is felvázolták ötleteiket.