2024. április 25., csütörtök

Harmincéves a Cirkalom táncegyüttes

Egy hét múlva ünnepi születésnapi koncert

Harminc éve töretlenül működik a Cirkalom táncegyüttes, a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ alapító és reprezentatív csoportja.

Az együttes jubileumi műsorára február 4-én, 19 órai kezdettel kerül sor a Csáki Lajos Általános Iskola tornatermében. Az elmúlt évekről és a jubileumi műsorról kérdeztük Savelin László és Kisimre Árpád művészeti vezetőket.

Talán megszámlálni sem lehet, hány helyen fordultak meg, hány műsoron léptek fel, és hány elismerést tudhatnak magukénak. Ha csak az elmúlt öt évre tekintünk vissza, mit emelnének ki, amire igazán büszkék lehetnek?

K. Á.: Elsősorban a Fölszállott a páva néptánc- és népzenei vetélkedőn elért eredményünket emelném ki. Erről a vetélkedőről néptánc kategóriában elhoztuk az első díjat, amire mindannyian nagyon büszkék vagyunk. Másodsorban a Cirkalom táncegyüttes továbbra is megtartotta a kiváló minősítésű táncegyüttes címet. A budapesti Martin György Néptáncszövetség rendezésében minden második évben sor kerül erre, és  már tíz alkalommal kaptuk meg a kiváló minősítést. Így a Kárpát-medencei néptáncegyüttesek élvonalában vagyunk.

Az együttes tagjai felnőtt emberek, akiknek megvan a saját civil elfoglaltságuk, munkájuk, családjuk. A próbák összehangolása így nem lehet egyszerű.

K. Á.: Minden megbeszélés alapján működik. Az együttes próbái hivatalosan hétfőn, szerdán és pénteken vannak, de kivételes alkalmakkor is össze szoktunk jönni próbára. Természetesen, ahol felnőtt emberek, családos emberek, egyetemisták dolgoznak együtt, nehézségek is felmerülnek az időbeosztást illetően, de szerencsére legtöbbször mindenki meg tud jelenni. Ahhoz, hogy ezt össze tudjuk hozni, a tagok hatalmas elszántságára van szükség.

Egy táncegyüttes életében nagyon fontos, hogy legyen utánpótlás.

S. L.: Jelenleg harminc tagja van a Cirkalom táncegyüttesnek, bár ez változó. Felmenő rendszerben dolgozunk, ami jól bevált módszer, mivel óvodás koruktól kezdve folyamatosan fejlődik a gyerekek mozgáskultúrája, és mire a Cirkalom táncegyütteshez kerülnek, elsajátítják mindazt, amit felnőtt korban sokkal nehezebb megtanulni. Az érdeklődés a néptánc iránt minden évben változik. Szerencsére mindig vannak olyan gyerekek, akik szeretnének bekapcsolódni. Az évek múlásával néhányan kiesnek, de arra is volt már példa, hogy akik abbahagyták a néptáncot, néhány hét múlva visszatértek és folytatták.

A fellépéseiken nagyon szép viseleteket láthatunk. Honnan szerzik be ezeket?

K. Á.: Ez egy nagyon drága műfaj, éppen a viseletek miatt. A táncok csak akkor mutatnak valamit, ha a megfelelő viseletben adjuk őket elő. Ezek viszont nem is kevés pénzbe kerülnek. Egy viselet elkészítése több évig is eltarthat. Például a doroszlói viselethez itthon nem tudtunk anyagot szerezni, Kassáról és Kolozsvárról vásároltunk hozzá anyagokat. Mindemellett ezek kézzel slingelt viseletek, ami megintcsak sok időt kíván. Az anyagiakról nem is beszélve. A Kodály Központ fenntartója a topolyai önkormányzat és a helyi közösség. Emellett természetesen pályázunk is, ahol csak lehet.

S. L.: A Magyar Nemzeti Tanácson keresztül a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél, a Szekeres László Alapítványnál, az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, a Nemzeti Kulturális Alapnál is pályázunk, így azért vannak forrásaink.

Mit láthatunk a február 4-i műsorban?

K. Á.: Volt húszéves, és huszonöt éves évfordulónk is. A harmincéves évforduló műsorszámait az elmúlt öt-hat év koreográfiáiból válogattuk össze, ebből láthat a közönség egy összeállítást. Sok vendégünk lesz, a többi között Kiskunmajsáról a Majsa táncegyüttes, akikkel már régóta jó viszonyt ápolunk. Kádár Ignác és Nagypál Anett koreográfusok is fellépnek, az ő produkciójuk is gazdagítja majd a műsort.