2024. március 28., csütörtök
TENISZ

Serena és Roger új csúcsai

Nosztalgiaverseny volt az idei Australian Open, hisz az egyéni serlegeket az egyformán 36. évükben járó Serena Williams és Roger Federer nyerték. Mindketten ezzel csúcsot is döntöttek, hisz Serena már a 23., Roger pedig a 18. Grand Slam-serlegénél tart.

Federer féléves kényszerszünet után indult újra tétversenyen, és óriási meglepetésre győztesként került ki belőle. A svájci öt év után nyert nagy serleget, legutóbb 2012-ben Wimbledonban győzedelmeskedett, az első nagy diadala óta pedig 14 esztendő telt el. Rogernek egyben ez a 89. tornagyőzelme. A döntő ingadozó teljesítmény mellett, mégis színvonalas játékkal telt. Federer kétszer vezetett, Rafael Nadal mindkétszer egyenlített, majd a döntő játszmában 3:1-re is vezetett. Nem tartott ki, a hajrában a svájci veterán zsinórban öt játékot nyert, és így hihetetlen sikerrel örvendeztette meg milliós szurkolótáborát. A tegnapi diadal révén Federer visszatért a legjobb tíz közé a ranglistán.

Történelmet írt Serena Williams is, aki 16 évvel azután, hogy megnyerte az elsőt, pályafutása 23. nagy tornáját nyerte meg, amivel abszolút csúcsot állított fel. A döntőben nem volt különösebb gondja nővérével, Venusszal, és nemcsak 72. tornagyőzelmét ünnepelhette, hanem mától visszaveszi a ranglista első helyét is. Angelique Kerber 20 héten át állt az élen, Serena pedig ma a 310. hetét kezdi meg a női tenisz trónján.

Nagy sikert ért el Melbourne-ben a 17 éves budapesti Piros Zsombor, aki 5. magyarként nyert ifjúsági Grand Slam-tornát. Korábban ez Kapros Anikónak, Szávay Ágnesnek, Fucsovics Mártonnak és Gálfi Dalmának sikerült. Piros a döntőben az esélyesebbnek vélt izraeli Olielt győzte le.

A Davis-kupa miatt a héten nem lesz ATP-torna, míg a nők két kisebb WTA-tornán vetélkednek. Szentpéterváron Babos Tímea az idei első győzelme reményében az olasz veterán Roberta Vincivel kezd, akivel 1:4 a mérlege. Tajpejben Aleksandra Krunić táblára jutott, és a cseh Lucie Šafářovával játszik, míg Jelena Janković a japán Kurumi Narával kezd, akit mindhárom meccsükön legyőzött.

Szép számmal indulnak szerbiaiak az e heti challengereken. Az észak-franciaországi Quimperben Györe László a francia Tristan Lamesine-nel, Marko Tepavac a spanyol Enrique Lópezszel, Miljan Zekić pedig a francia Quentin Halys-val mérkőzik az 1. fordulóban. Az ausztráliai Burnie-ben Peđa Krstin a rajton a kazah Dmitrij Popkóval játszik, a texasi Dallasban pedig Nikola Milojević első ellenfele az amerikai Austin Krajicek lesz.

Ivana Jorović Andrézieux-ben az ITF-tornán döntőt veszített az észt Anett Kontaveit ellen, de javít néhány helyet a ranglistán.

Zsinórban harmadik floridai futuresén rajtol Miomir Kecmanović, akinek a selejtezőben még két győzelem kell a tábláért.

MELBOURNE. – Az Australian Open döntőjében, férfiak: Federer–Nadal 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3, nők: S. Willims–V. Williams 6:4, 6:4, férfi páros: Kontinen/Peers–B. Bryan/M. Bryan 7:5, 7:5, vegyes páros: Spears/Cabal–Mirza/Dodig 6:2, 6:4, ifik: Piros–Oliel 4:6, 6:4, 6:3, lányok: Kosztyuk–Masarova 7:5, 1:6, 6:4.

TAJPEJ. – A női torna selejtezőjének 1. fordulójában: Krunić–Hszu 6:2, 6:0, a tábláért: Krunić–Perrin 7:6, 6:7, 6:2.

ANDRÉZIEUX. – A női ITF-torna elődöntőjében: Jorović–Smitková 6:2, 6:1, döntő: Kontaveit–Jorović 6:4, 7:6.

ANTALYA. – A női ITF-torna elődöntőjében: Serban–Radanović 7:6, 6:0.

PALM COAST. – A futures selejtezőjének 2. fordulójában: Kecmanović–Van Deinse 6:0, 6:0.