2024. április 16., kedd
LABDARÚGÁS

Elutasították az FSS fellebbezését

Koszovó UEFA-tag marad

Eredménytelen maradt a lausanne-i Sportdöntőbírósághoz (CAS) a Szerbiai Labdarúgó-szövetség részéről benyújtott panasz, amelyben az FSS Koszovó UEFA-tagságát vitatta.

Koszovót 2016 májusában vették fel az UEFA tagországai közé, miután a szervezet tagállamai körében tartott szavazáson 28:24 arányban győztek a belépést támogatók. Nem sokkal az UEFA-csatlakozás után Koszovót a FIFA tagjai közé is felvették.

A vitatottan elismert függetlenségű állam a CAS szerint teljesítette az UEFA csatlakozási feltételeit azzal, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) tagjainak nagyobb része elismeri önálló államiságát. Magyarázatukban ugyanakkor kiemelik, hogy a szerb szövetség benyújtott panasza jogos volt, hiszen a vonatkozó 5.1-es UEFA-szabály értelmezése kifogásolható.

„Mivel az ENSZ-ben nincs közös hivatalos formája az államok elismerésének, a kritérium az volt, hogy a kérdéses szövetség országát az ENSZ-tagok többsége elismerje. Ennek értelmében az FSS panaszát elutasítjuk” – áll a CAS közleményében.