2024. április 19., péntek
OLVASNIVALÓ – JANUÁRI FILMAJÁNLÓ

Januári filmmorzsák

Amíg nálunk az év vége és az új esztendő első két hete az ünneplésről, s a többnyire édes semmittevésről szól, addig a hollywoodi álomgyárban még szinte ki sem ürülnek a pezsgőspalackok, de már lázasan serénykednek az újabbnál-újabb filmek bemutatásán.

Rögtön a hónap elején érkezik az Underworld sorozat legújabb, ötödik eresztése Blood Wars címmel, amelyben tovább folytatódik a vámpírok és a vérfarkasok véget nem érő háborúja.

Január 13-án Robert De Niro főszereplésével kezdik el vetíteni a The Comedian című filmdrámát. De Niro egy szebb napokat is megélt komikust alakít, aki a közönsége nyomására képtelen kilépni egy egykoron televíziós sorozatban megformált szerepéből. A film szereplőgárdája több mint impozáns. De Niro mellett Harvey Keitel és Danny DeVito játssza a főbb szerepeket.

Izgalmasnak ígérkezik a Bad Kids of Crestview Academy című film is, amelynek főhőse egy csapat rosszcsont, akit hétvégi szobafogságra ítéltek a rangos iskolában. Természetesen a lurkók nem hagyják annyiban a dolgot, és szökni próbálnak.

A thrillerek kedvelőinek minden bizonnyal tetszeni fog a The Crash című mozifilm, amelyben egy fehérgalléros bűnözőkből álló csapatnak kell meghiúsítania egy, az Egyesült Államok elleni cybertámadást.

Január 16-án kezdik el vetíteni a népszerű Sherlock című filmsorozat legújabb moziváltozatát, amelyben a Benedict Cumberbatch és Martin Freeman által alakított nyomozópárosnak újabb rejtélyes bűnügyet kell megoldani.

Az év első hónapjában mutatják be az XXX mozifilm harmadik epizódját, amelyben Vin Diesel ismét Xander Cage bőrébe bújva üldözi a rossz fiúkat.

Matt Damont ezúttal Zhang Yimou The Great Wall című filmjében látjuk viszont, amelyik a világ egyik legnagyobb szabású építménye felépítésének a történetét és a vele kapcsolatos legendákat dolgozza fel.

Az év elején a filmszínházakban elkezdik vetíteni M. Night Shyamalan Split című lélektani thrillerjét is, amelynek főhőse egy 23 különböző személyiséggel megátkozott illető, aki miután elrabol három kislányt, kitör a harc a túlélésért a többi személyiségével – és a körülötte lévőkkel – miközben kezdnek leomlani benne a különböző énjeit elválasztó falak...

Úgyszintén januárban kezdik el vetíteni a Kaptár (Resident Evil) sorozat hatodik részét, amelyben a szépséges Milla Jovovich a végső harcát vívja meg a világot elárasztó élőhalottak ellen.

Az európai mozikban január 27-étől kezdik el adni Danny Boyle legendás filmjének, a Trainspottingnak a második részét. A kultuszfilm folytatása húsz évvel az első történet után játszódik, de a film szimpatikus főhősei fizikailag megöregedtek ugyan, de továbbra is ugyanolyan könnyen keverednek bajba, mint fiatalként két évtizeddel ezelőtt.

@sz = n Hhzs.