2024. április 25., csütörtök

Donald Trump fokozni akarja az Iszlám Állam elleni harcot, újabb rendeleteket írt alá

Újabb elnöki rendeleteket írt alá szombaton Donald Trump, és közülük az egyik az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet leküzdéséről, és ennek érdekében egy új katonai terv kidolgozásáról szól.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Trump az újabb rendeleteket a Fehér Ház Ovális Irodájában írta alá ünnepélyes körülmények között, munkatársai és újságírók jelenlétében.

A három új elnöki rendelet közül az egyik arról szól, hogy a vezérkari főnökök egyesített bizottságának harminc napon belül felül kell vizsgálnia az IÁ szétzúzására irányuló tervet. Trump arra utasította kormányát, hogy új külföldi partnereket kutasson fel a dzsihadista szervezet elleni harchoz.

"Gondolom, rendkívül sikeres lesz (az új terv)" - mondta Trump a rendelet aláírásakor.

Az új amerikai elnök emellett aláírt egy rendeletet a nemzetbiztonsági tanács átalakításáról, és még egyet, amely  tiltja a lobbizást kormánya tagjainak a posztjukról való távozásuk után öt évig.

Az új rendeleteket a Fehér Ház egyelőre nem tette közzé.

Újságírók kérdésére válaszolva Trump védelmébe vette az előző nap aláírt rendeletét, amelyben azonnali hatállyal és határozatlan időre felfüggesztette szíriai menekültek befogadását, és 120 napra felfüggesztette egyes muszlim országokból érkező menekültek beutazását az Egyesült Államokba. Az ideiglenes beutazási tilalom Szíriára, Iránra, Irakra, Szudánra, Líbiára, Szomáliára és Jemenre vonatkozik. A 120 nap letelte után elsőbbséget élvez majd a vallásuk miatt üldözött kisebbségek befogadása ezekből az országokból. Trump korábban közölte, hogy a Közel-Keletről menekülő keresztények élveznek majd előnyt.

Helyszíni hírügynökségi jelentések szerint az elnöki rendelet miatt számos külföldi repülőtéren az említett országokból való utasok nem tudtak felszállni az Egyesült Államokba tartó járatokra, néhol káosz alakult ki.

Trump elutasította a rendeletét ért kritikákat. Mint mondta, intézkedései "nagyon jól működnek", ami "látható is a repülőtereken", az amerikai rendvédelmi szervek pedig teljes mértékben fel voltak készülve a végrehajtásukra. Az elnök úgy fogalmazott, a rendelete nem "muzulmán tilalom", és azt a célt szolgálja, hogy megvédje az amerikaiakat a terrorizmustól.