2024. április 18., csütörtök

„Korszerűsíteni kell, de úgy vásárolnak, mintha holnap kitörne a háború”

Aleksandar Radić katonai elemző szerint minden katonai felszerelés vásárlásáról szóló bejelentés jó hír, mert a Szerbiai Katonaság légierejének nagy szüksége van a korszerűsítésre, írja a B92.

Ugyanakkor felteszi a kérdést, hogy megfelelő káderállománnyal várják-e majd az új technikát.

A Fehéroroszországból esedékes fegyvervásárlással kapcsolatban Radić a Beta hírügynökségnek kijelentette, hogy nincs szó a Szerbiai Katonaság erősítéséről, valójában a meglévő katonai erőforrások fenntartásáról van szó, amelyek elhasználódtak.

„Olyan kép alakult ki, hogy a Szerbiai Katonaság az orosz technikának köszönve kiemelkedik majd mindenkitől, ami megtévesztés. Valójában a meglévő lehetőségek megtartásáról van szó. Hogyha pedig megtörténik a fehéroroszországi beszerzés is, akkor „levegőhöz jutnak” a légvédelmi egységek, ugyanakkor – figyelembe véve a jelenlegi káderállományt – sok kihívás is lesz majd a szükséges pilóták és mechanikusok kiképzésében” – nyilatkozta Radić.

Radić elmondta, hogy mindenki legnagyobb problémaként a haditechnika hiányát tartja, és csak kevesen figyelnek a már hosszabb ideje tartó káderügyi problémákra.

„Elhanyagolták a rendes iskoláztatást, és a tudás természetes módon való átvitelét az egyik korosztályról a másikra.  A légierő zömében idősebb állománnyal rendelkezik, és silány a fiatal pilótákkal való feltöltése. Tavaly a Katonai Akadémiáról mindössze három fiatal pilóta érkezett a légierőbe” – közölte.

Zoran Đorđević honvédelmi miniszter hazatérve Fehéroroszországból bejelentette, hogy Szerbia ettől az országtól még nyolc Mig 29-es vadászgépet, és két hadosztálynyi BUK rakétarendszert szerez be, továbbá tárgyalnak PVO S-300 típusú légvédelmi fegyverek beszerzéséről is.

Radić elmondta, hogy vadászgépek mellett jelentős a légvédelmi rakétafegyverek beszerzéséről szóló bejelentés, mert a Szerbiai Katonaságban használt fegyverzet több mint harminc éves, annak fejlesztési koncepciója pedig a múlt század hatvanas éveiből származik.  

„Ez pedig technikailag és a katonaság morálja szempontjából elavulttá teszi, ezért minden korszerűsítési lépés hasznos. Viszont az, ami bírálható, az a beszerzésnek a módja. Képviselőink úgy viselkednek, mintha a piacon lennének, úgy vásárolnak, mintha holnap kezdődne a háború. Vagy mi valamit nem tudunk, vagy egy természetellenes folyamat zajlik, amelyben ahelyett, hogy a hadsereg kérné a korszerűsítést a politikától, ez az impulzus a politikusoktól érkezik, akik csak utaznak és vásárolnak” – nyilatkozta.

Radić rámutatott, hogy a több évtizedes hamis beszerzési ígérgetések után, csak az elmúlt egy hónap alatt jelentős értékű szerződéseket írtak alá. 

„Az újév előtti héten szerződést kötöttek a Mig 29-es vadászgépek beszerzéséről Oroszországból, komoly fajsúlyú szerződéseket írtak alá az új H-145 M típusú helikopterek beszerzéséről is, most meg azt halljuk, hogy egy új fegyverbeszerzési vonal nyílt meg Fehéroroszországból”.