2024. április 23., kedd

Szerbia számíthat Fehéroroszországra

Alekszandr Lukasenko: A legnehezebb időkben is Szerbia mellett voltunk

Fehéroroszországi látogatásának második napján, pénteken Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő a kétoldalú kapcsolatok további elmélyítéséről tárgyalt Minszkben Alekszandr Lukasenkóval, Fehéroroszország elnökével. Egyórásra tervezték a találkozót, de ennél tovább tartott a megbeszélés, melyen a gazdasági együttműködés volt a fő téma, különös tekintettel arra a törekvésre, hogy évi félmilliárd euró értékűre növeljék a két ország árucsere-forgalmát.

Vučić értékelése szerint mind a politikai, mind a gazdasági kapcsolatok jól fejlődnek. Újságíróknak elmondta, hogy az együttműködés minden szempontját elemezték, véleményt cseréltek a hadiipari termékekkel a harmadik piacon való közös fellépésről és a fegyvervásárlásról. Az utóbbi kapcsán részletesebben áprilisban tárgyalnak. Szerbia miniszterelnöke belgrádi látogatásra hívta meg Lukasenkót.

A fehérorosz államfő leszögezte, hogy nincsenek vitás kérdések Belgrád és Minszk között, és hogy országa mindig támogatni fogja Szerbia területi integritását és szuverenitását.

– A legnehezebb időkben is Szerbia mellett voltunk, ezután is így teszünk. Olyankor is támogattuk, amikor az számunkra nem volt kedvező, kitartottunk elvszerű álláspontunk mellett az ország egységére vonatkozó kérdésben is. Számíthatnak Fehéroroszországra, minden tőlünk telhetőt megteszünk Szerbiáért – mondta Lukasenko. Emlékeztetett arra, hogy Minszk sohasem szakította meg a Belgráddal való együttműködést, nincs is ilyen szándéka. – A fennmaradás és a fejlődés céljából fejleszteni kell az együttműködést ebben a zűrzavaros világban – fogalmazott az államfő. Arról is beszélt, hogy a kapcsolatok építésének alapját képező árucsere-forgalom Szerbia és Fehéroroszország között nemrégiben csökkent, és most meg kell találni a módját a kereskedelem újbóli fellendítésének.

Pénteken Aleksandar Vučić Minszkben megtekintett egy új bevásárlóközpontot, melyet szerbiai cégek építettek, valamint a Mindenszentek templomát.