2024. március 28., csütörtök

Nagyobb a kínálat, mint a kereslet

Zentán húsz százalékkal olcsóbban lehet házat venni, mint 2008-ban

Az elvándorlási hullámot Zentán is érezni. Sok fiatal és idősebb is úgy dönt, hogy külföldön próbál munkát találni, és habár nem mindenki akarja eladni zentai házát, vagy lakását, a helyi ingatlanpiacon estek az árak. Lényegesen nagyobb lett a kínálat mint a kereslet, ezért körülbelül húsz százalékkal kevesebbért juthatunk házhoz, vagy lakáshoz, mint 8–9 évvel ezelőtt.

A Stevan Sremac utca sarkán található háztömb az újabbak közé tartozik, ezért itt drágábbak a lakások (Homolya Horváth  Ágnes felvétele)

A Stevan Sremac utca sarkán található háztömb az újabbak közé tartozik, ezért itt drágábbak a lakások (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Kelemen Attila, a zentai Ad-acta ingatlanközvetítő iroda tulajdonosa kérdésünkre elmondta, hogy Zentán továbbra is a házak iránt nagyobb az érdeklődés, és, hogy néhány éves kihagyás után, a tavaly ismét többen vásároltak házat kölcsönre:

– Legnagyobb kereslet a 20 000 euró körüli házak iránt van, és egy részüket házvásárlási kölcsönre szeretnék megvenni. Fele annyi házat vesznek egyébként manapság kölcsönre, mint 2007-ben és 2008-ban, de lényegesen többet, mint két évvel ezelőtt. Ennek az az oka, hogy ismét kedvezőbb feltételek mellett, 3–3,5 százalékos kamattal lehet fölvenni házvásárlásra, lakásvásárlásra kölcsönt. Így például, ha 17 000–18 000 euróért kölcsönre vesznek meg egy kétszobás lakást, akkor a kölcsön havi törlesztőrészlete annyi lesz, mint amennyiért bérelni lehetne. Havi 80–90 eurós részleteket törlesztenek a bankoknak, és az albérlet is körülbelül annyi lenne. Ilyen megfontolásból többen is a vásárlás mellett döntenek.

Házvásárlásnál az egyik legfontosabb szempont, hogy hol található a ház. Az érdeklődők általában konkrét elképzeléssel jönnek arra vonatkozóan, melyik részen szeretnének házat venni, azt pedig biztosan tudják, hogy hol nem akarnak lakni. Akármilyen jó állapotú házat is kínálunk egy olyan környéken, ami nekik nem tetszik, nem fogja őket érdekelni. A fűtési rendszer is érdekli az embereket, de nem ez a döntő, egyébként mindenkinél más élvez előnyt. Mostanság, hogy gondok vannak a távfűtéssel, egy ilyen fűtésű ház nem a legnépszerűbb, viszont egy jó állapotban lévő, hőszivattyús fűtéssel ellátott házat jó környéken, jó áron el lehet adni. Egyértelműen kijelenthetem, Zentán a Szerb utca a legnépszerűbb. Ott jelenleg nem is árulnak házat, de ha eladásra kerül sor, abban az utcában mindent drágábban el lehet adni, mint egy ugyanolyan állapotút pár utcával odébb. Népszerű még a Nemanja utca központhoz közelebb eső része, a Vase Pelagić utca, a központban található csendes utcák, valamint a Tópart és az Alvég városrészek. A vasúton túl, a Tornyosi úttól balra lévő utcákban, valamint a József Attila utcákon kívül nagyon nehéz házat eladni, a Kompetenciában meg szinte létezhetetlen. Vannak olyan típusú házak, amelyeket 7–8 évvel ezelőtt el lehetett adni, ma viszont abszolút nincs rá kereslet, ezek a nem túl jó állapotban lévő és nem közkedvelt helyeken lévő házak. A Tornyosi út környékén egy közepesen jó állapotban lévő házat régebben el lehetett adni 15 000 euróért, ma csak 10 000-ért. Az adásvételnél a legtöbb probléma a kataszteri bejegyzésekből adódik, szinte minden háznál van valamilyen probléma, és ez a mi munkánkat is megnehezíti. A tulajdonjog a legtöbb esetben rendben van, viszont a kölcsönfelvételnél elkerülhetetlen, hogy a telken be legyenek jegyezve az épületek, és az sok esetben hiányos. Erre néhány hónap rá szokott menni, úgyhogy akinek sürgősen kell ház, az azt nem fogja megvárni, vagyis, aki áruba bocsájtaná a házát, annak érdemes ezeket a dolgokat időben elrendezni.

Zentán nem csak zentaiak akarnak házat venni, hanem a környező falvakból is van érdeklődés, főleg Felsőhegyről, Tornyosról, Keviből. Adtunk el egyébként már sziváciaknak, meg temerinieknek is házat, de nem ez a jellemző. A kínálat, mint mondtam, igen nagy, a mi irodánkon keresztül Zentán 180 ingatlant árulnak, a környező településekkel együtt pedig 200-at, úgyhogy aki tényleg vásárolni akar, annak tudunk ajánlani.

Ami a lakásvásárlást illeti, Kelemen Attila elmondta, hogy minden harmadik, negyedik eladásunk vonatkozik lakásra, és, hogy ez pontosan tükrözi azt, hogy Zentán a lakosságnak körülbelül 30%-a lakik lakásban, a többiek pedig kertes házban:

– Mivel új lakások abszolút nincsenek, a 25–26 évvel ezelőtti építésűek számítanak legújabbnak, legmodernebbnek. Ilyenek a Petőfi Sándor utcán, valamint a Stevan Sremac utca sarkán található lakótömbök. A viszonylag jó állapotuk miatt ezekben a tömbökben található lakások kelnek el a legmagasabb áron. Lakásvásárláskor a legfontosabb szempont, hogy a lakás ne legyen a sokadik emeleten, és, hogy jó állapotú, vagy felújított legyen. Tapasztalataink szerint a legfelső emeleten, ami Zenta esetében leginkább a negyedik emeletet jelenti, szinte senki sem akar lakást venni, ugyanis lift nincs az épületekben, továbbá tartanak a tető romlásától, beázásától. A negyediken még egy szépen felújított lakást is nagyon nehéz eladni. Egy kétszobás homoki lakótelepi lakást akár már 14 000–15 000 euróért is vehetünk, főleg, ha a negyedik emeleten van, de egy teljesen felújított első vagy második emeleti lakásért akár 23 000 eurót is elkérnek. Egy közepes állapotú kétszobás lakást 17 000–18 000 euróért vehetünk. Háromszobásból kevés van, éppen ezért egy jó állapotúért akár 30 000 eurót is adnak. A négyzetméterenkénti ár az egyszobásoknál a legmagasabb, de abból is kevés van, és nehéz is eladót találni.

Nyitókép: A Stevan Sremac utca sarkán található háztömb az újabbak közé tartozik, ezért itt drágábbak a lakások (Homolya Horváth Ágnes felvétele)