2024. április 19., péntek

Ivana Španović kapja a Februári Díjat

A városi képviselő-testület keretében működő díjodaítélő és ünnepnap-meghatározó bizottság nemrégiben arról döntött, hogy az idei Februári Díj várományosa Ivana Španović atléta legyen. A végső döntésre a városi képviselő-testület tanácsosai tegnap rábólintottak. Ivana Španović a legeredményesebb atléta Szerbia sporttörténetében, neki köszönhetően szerepelhet Újvidék és a Vojvodina Atlétikai Klub az atlétikai világtérképen.

Fotó: Szeli Balázs

Fotó: Szeli Balázs

Ivana Španović 1990-ben született Nagybecskereken, hétéves korában a helyi Proleter klub tagjaként kezdett el sportolni. 2007. óta a Vojvodina Atlétikai Klub tagja, mindenekelőtt távolugrásban tűnt ki. 2013. óta nyolc rangos atlétikai megmérettetésen szerzett érmeket, egyiket a másik után. A teremben megtartott világbajnokságról ezüstérmet, az Európa-bajnokságról aranyérmet, a riói Olimpiáról pedig bronzérmet hozott haza. Ő a 2016-os Gyémántliga győztese, és ő tartja a szerbiai csúcsot távolugrásban, mindegyik korosztályban.

A Februári Díj társadalmi elismerést azok az újvidékiek kapják, akik a legtöbbet tettek Újvidék szabad szellemű hagyományainak, polgárai egységének ápolása érdekében, kimagasló tevékenységet folytattak városunk hírnevének öregbítéséért. A díjat február elsején (1748-ban ezen a napon nyilvánították Újvidéket szabad királyi várossá) adják át. A díjazott az idén a galambot ábrázoló szobrocska mellett, amely Andrej Vasiljević szobrászművész alkotása, 130 ezer dinár pénzjutalomban is részesül.

Ivana Španović aktívan részt vesz a közéletben is, nevével nemcsak a sportoldalakon találkozunk. Felvételünk 2013-ban készült, amikor a közlekedési rendőrséggel közösen Bluetooth kütyüket osztogatott a gépkocsivezetőknek. Ivana ilyen módon igyekezett hozzájárulni a közlekedésbiztonság növeléséhez, valamint felhívni az autósok figyelmét arra, hogy mennyire veszélyes a mobiltelefon-használat vezetés közben. A statisztika ugyanis rámutatott arra, hogy ha hagyományos módon telefonálunk vezetés közben, 4-szer nagyobb az esélye annak, hogy karambolozunk, mint abban az esetben, ha nem beszélgetünk, vagy ha kihangosító, illetve Bluetooth berendezést használunk. Ha vezetsz, parkold le a telefonodat, én is ezt teszem – üzente akkor a népszerű sportolónő.