2024. április 19., péntek

Ingyenes uzsonna a diákoknak

A gyerekeknek az év végéig biztosítják az iskolai étkezést

Szabadkán 2012 óta jogosultak a szociálisan veszélyeztetett családok általános iskolás gyermekei az ingyenes uzsonnára. Tavaly huszonhárom iskola 1290 diákjának uzsonnáztatását támogatta a város, az idén pedig 16,3 millió dinárt fordítanak erre a célra, uzsonnánként 80 dinárnyi összegben. Ilija Đukanović, a város szociális ügyekkel megbízott tanácsosa elmondta, azok a gyerekek jogosultak az ingyenes uzsonnára, akiknek szülei munkanélküliek vagy szociális segélyt kapnak.

– Azok a gyerekek kapnak ilyen formában uzsonnát, akiknél a család havi bevétele nem éri el a limitösszeget, így az egyedülálló szülők esetében ez az összeg egy gyermeknél nem haladhatja meg a 18 275 dinárt, három gyermek esetében 23 043, öt gyermek esetében pedig a 27 811 dinárt. Ha mindkét szülő a családdal él, a havi bevételük egy gyermek esetében nem lehet nagyobb 22 248, két gyermek esetében 24 632, három gyermek esetében 27 016, négy gyermek esetében 29 400, öt gyermek esetében 31 784 és hat gyermek esetében 34 167 dinárnál – magyarázta a tanácsos.

A város egy uzsonnára legfeljebb 80 dinárt különít el, és az iskola nagyságától, illetve az ingyenes uzsonnára jogosult diákok számától függően az iskolák januárban kiírják a közbeszerzési pályázatot. Az iskolák egy évre kötik a szerződést az önkormányzattal, így azok a tanulók, akik most jogot formálnak rá, egészen az év végig számíthatnak az ingyenes uzsonnára, mely tejet, joghurtot, kiflit, szendvicset és hasonló jellegű tízóraikat foglal magában.

– A tanuló abban az esetben veszíti el a jogát az ingyenes uzsonnára, ha az egyik vagy mindkét szülője munkát vállal, vagy többé nem tesz eleget valamelyik egyéb kritériumnak. Az elbírálásnál nem vesszük figyelembe a családi pótlékot, a valaki után kapott ápolási díjat, a testi sérülés miatt megítélt összeget, a tanulói vagy hallgatói juttatásokat, valamint a nyugdíjba vonulásra kifizetett végkielégítést – tett még hozzá Ilija Đukanović.

Mivel a Széchenyi István és a Majsai Úti Általános Iskolákban van a legtöbb diák, ezért az összeg legnagyobb része is ide érkezik meg. A Žarko Zrenjanin Általános és Középiskola diákjainak mintegy 65 százaléka jogosult az ingyenes uzsonnára.