2024. április 24., szerda

Madárinfluenzát észleltek a közép-bánáti körzetben is

Néhány nappal ezelőtt elpusztult hattyúkat találtak Nagybecskereken, ezt követően a közép-bánáti körzetben is bejelentették, hogy a madárinfluenza itt is felütötte a fejét. A nagybecskereki hattyúk esetében H5N8-as madárinfluenzáról van szó, és a legújabb értesülések szerint a kórt Bótoson is regisztrálták. A betegség ellen oltással egyelőre nem lehet védekezni.

– Nagyon fontos, hogy a települések szélén tartott szárnyasok ne kerüljenek kapcsolatba vadmadarakkal. Az állatorvosi állomások munkatársai felügyelőségi utasításra járják a háztartásokat, tájékoztatjuk őket, és oltásokat adunk madárpestis ellen, amivel a szárnyasok immunitását tudjuk javítani. Megelőzni a bajt csupán úgy lehet, ha a tulajdonosok bezárva, udvarban tartják az állataikat – jelentette ki Vojislav Blažin törökbecsei állatorvos.
A madárinfluenza Szerbiában december elején jelent meg, az első megbetegedéseket Koviljban észlelték, majd Belgrád perifériáján is észlelték. Törökbecsén a katasztrófavédelmi törzskar is követi a helyzetet, és figyeli a vadmadarak migrációját. Blažin hangsúlyozta, hogy pánikra nincs ok, a madárinfluenza emberre nem veszélyes, ennek ellenére meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket. Ott, ahol felüti fejét ez a fertőző betegség, minden szárnyast el kell altatni.