2024. március 29., péntek

Szijjártó Péter: Magyarország szorosabb kapcsolatokra törekszik Oroszországgal és az Egyesült Államokkal

Magyarország szorosabb kapcsolatokat szeretne Oroszországgal és arra számít, hogy az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatok kifejezetten javulnak Donald Trump elnöksége alatt - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Reuters brit hírügynökségnek pénteken adott interjúban. A miniszter utalt arra, hogy Magyarország egyetért az új amerikai elnöknek a NATO terrorellenes stratégiáját érintő bírálatával.

A külgazdasági és külügyminiszter néhány nappal azelőtt nyilatkozott a hírügynökségnek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapestre látogat. Az interjúban Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy az Európai Unió által Oroszoroszág ellen elrendelt szankciók nem voltak hatékonyak, és meg kell szüntetni azokat.
"Magyarország álláspontja az, hogy a szankciók értelmetlenek " - fogalmazott a külügyminiszter, hozzátéve, hogy Magyarország a büntetőintézkedések bevezetése, azaz 2014 óta 6,5 milliárd dollárnyi exportlehetőségtől esett el.
"Örülnünk kellene, hogy hanyatlik az orosz gazdaság? Nem, mi sajnáljuk ezt" - hangoztatta Szijjártó Péter.
Az angol nyelven adott interjúban a miniszter úgy fogalmazott, hogy a szankciók ártottak az európai gazdaságnak is, és nem érték el a politikai céljukat, mivel nem győzték meg Oroszországot arról, hogy tartsa tiszteletben a kelet-ukrajnai harcok lezárását célzó négyoldalú minszki megállapodást.
A külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, hogy "valóban magas szintű" tárgyalásokat szeretne az Oroszországgal való kapcsolatok új alapokra helyezése érdekében.
"Nem hiszem, hogy Oroszország fenyegetést jelentene Magyarország számára, Megértem és tiszteletben tartom, hogy lengyel és balti barátainknak ezzel kapcsolatban más az álláspontja. Oroszország egyetlen NATO-tagállamot sem támadna meg. Nem hiszem, hogy ez Oroszország érdekében állna" - fogalmazott a miniszter.
Az orosz elnök fenruár 2-i látogatását illetően Szijjártó Péter utalt arra, hogy Magyarország a 2021 utáni földgáz-szállításokkal kapcsolatos együttműködés kiterjesztésének módozatait keresi.
Hozzátette, hogy Budapest alternatív energiaforrásokat szeretne fejleszteni, de Oroszország jóval megbízhatóbb volt, mint az európai partnerek, akik elmulasztották az orosz gáztól való függés csökkentéséhez szükséges infrastruktúra kiépítését.
A paksi erőmű tervezett bővítésével kapcsolatban a külügyminiszter leszögezte: mihelyst az állami támogatás ügyében folyó brüsszeli vizsgálat nyomán megszületik az engedély, azonnal megkezdik az építkezést.
Az Egyesült Államokkal való viszonyt érintve Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Budapest a Washingtonnal való kapcsolatok kifejezett javulását is várja. Kijelentette: egyetért Donald Trump álláspontjával, amely szerint a NATO-nak nem sikerül hatékony védelmet biztosítani a terrorfenyegetettséggel szemben.
"Ha most fenyegetésekről beszélünk. fenyegetésnek tekintem az Iszlám Államot. Egy nem állami szintű tényező a legnagyobb veszélyt jelenti a civilizált világra nézve. Ezen a téren nézetem szerint a NATO-nak nagyobb szerepet kellene játszania".
Szijjártó Péter szerint Donald Trump "nem fog beavatkozni a magyarországi belpolitikai ügyekbe. "Az új elnök egyértelművé tette, hogy a demokráciaexport kikerült az amerikai külpolitika homlokteréből. Ez a fajta nyomás meg fog szűnni" - jelentette ki.