2024. április 20., szombat

A holokausztra emlékezik Szerbia

Belgrádban és New Yorkban is főhajtással tisztelegnek az ártatlan áldozatok emléke előtt

A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából New Yorkban a szerb állami küldöttség megnyitja az Igazság Jasenovacról – Az emlékezés joga című kiállítást, melyen a külügyminisztérium képviselői mellett a jasenovaci koncentrációs tábor túlélői közül is jelen lesznek néhányan. A tárlaton rajzokat, fényképeket, szobrokat, könyveket, történelmi tematikájú írásokat tekinthetnek meg az érdeklődők, két játékfilmet is levetítenek: a Saul fiát és Az istenek hallgattak címűt. A kiállításon izraeli, németországi, egyesült államokbeli, olaszországi, norvégiai, szerbiai, horvátországi és boszniai szerb köztársaságbeli archívumok anyagait is bemutatják. A tárlatot a New York-i, izraeli és jasenovaci holokauszt-intézetek hozták létre a szerb külügyminisztériummal együttműködve. A szerb állam képviselői a kiállítás megnyitását megelőzően az ENSZ holokauszt-emléknappal kapcsolatos rendezvényein vesznek részt. A kormányküldöttséget Vladimir Božović miniszterelnöki tanácsadó vezeti.

Egyéb rendezvényeket is terveznek január végéig New Yorkban a jasenovaci tábor létrehozásának 75. évfordulója alkalmából. Szombaton tudományos konferenciát tartanak, melyen kiemelkedő történészek, holokauszt-szakérők, művészek szólalnak fel. Ott lesz Emir Kusturica ismert filmrendező is. Koszorút a New York-i holokauszt-emlékparkban helyeznek majd el, az áldozatok emléke előtt tisztelegve.

Itthon is megemlékeznek a második világháborúban elkövetett szörnyűségekről a holokauszt emléknapján. A hazai ceremóniát Tomislav Nikolić államfő vezeti, s a rendezvény a második világháborús népirtás áldozatainak emlékművénél zajlik le Belgrádban, állami tiszteletadás mellett. Az egybegyűltekhez a koszorúzást követően szól az államfő, majd ezt követően Maja Gojković, a képviselőház elnöke is lerója kegyeletét. A szerb kormányt a megemlékezésen Aleksandar Vulin kormányfőhelyettes, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter képviseli. A helyszínen lesznek a diplomácia képviselői, a holokauszt túlélői, az áldozatok leszármazottai, a szerbiai zsidó hitközségek képviselői, a Roma Nemzeti Tanács tisztségviselői, köztársasági és fővárosi illetékesek.

A koszorúzást alkalmi művészeti produkció követi az Avangarda előadásában, mely a Kései találkozás címet viseli.

Az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jei határozatával január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Az emléknap a legnagyobb második világháborús megsemmisítő tábor, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának az évfordulója is egyben.