2024. március 29., péntek

A Samsung lovának megnézték a fogát

Majdnem összecsaptak a hullámok Li Dzse Jong Samsung-vezér feje fölött, de egyelőre megúszta a letartóztatást. Igaz, jó fél napot rács mögött töltött, mert az ügyészség szerint belekeveredett abba a korrupciós ügybe, amelynek szálai Dél-Korea csúcsvezetéséig érnek.

A botrányba nemrég belebukott az ország első elnök asszonya, Pak Gun Hje és bizalmas barátnője, Csoj Szun Szil is, a vesztegetési játszma főszereplője. Ismert és meghatározó dél-koreai (multinacionális) vállalatok, köztük a Daewoo, a Hyundai és az LG, szintén belekeveredtek a korrupciós botrányba, vezetőik ellen nyomozás folyik.

A Samsung 48 éves főnökét a minap ugyan kiengedték a fogdából, mert a szöuli bíróság nem találta bizonyítottnak, hogy 36 millió dollár kenőpénzt fizetett az államfőnek, valamint Csojnak és lányának.

Li tagadja a vesztegetést, ám a különleges ügyészség folytatja a nyomozást. A gyanú szerint ugyanis a főszervező Csoj nyomást gyakorolt helyi nagyvállalatokra, hogy előnyökért és kedvezményekért cserébe adakozzanak az államfőhöz kötődő két alapítványnak. A 16 cégtől kicsikart pénz (nagy része) azonban végül Pak elnök és Csoj számláira került, magánvagyonukat gyarapítva.

A legbőkezűbb adakozó a Samsung volt, amely a nemzeti lovassport támogatására is leszurkolt egy jókora összeget, mivel Csoj lánya díjlovagló. A hölgynek még versenylovat is vett a cég.

A zűrös ügy miatt decemberben felfüggesztették hivatalából az elnök asszonyt, aki részben annak köszönhette (2013-as) hatalomra kerülését, hogy a korrupt gazdasági rendszer felszámolását ígérte. Az alkotmánybíróság jelenleg azon tanakodik, hogy végleg le kell-e váltani.

Dél-Korea történetében még nem fordult elő, hogy az államfőt bűncselekménnyel gyanúsítják, és eltávolítását mérlegelik. Arra viszont már rengeteg példa akadt, hogy egyik-másik óriásvállalat politikusokat fizetett le. Az is megesett már több elnökkel, hogy valamelyik családtagjuk korrupciós ügybe keveredett.

A Samsung-vezér egyelőre megúszta, talán azért, mert vállalatbirodalma a legnagyobb és legbefolyásosabb az országban, ezenkívül globális érdekeltségei is jelentősek. Letartóztatásának nyilván komoly gazdasági következményei lennének a hazájában.

Temetni azért nem kell a cégét, hiszen jól teljesít, annak ellenére is, hogy legutóbbi okostelefonja, a Galaxy Note 7, csúfosan megbukott, sőt a veszélyes akkumulátora miatt tavaly ősszel a forgalomból is ki kellett vonni.

A vállalatcsoport állítja elő a dél-koreai GDP csaknem húsz százalékát, és még az export ugyanekkora hányadát is megtermeli. A tavalyi utolsó negyedévben a legnagyobb nyereségét érte el 2013 nyara óta, és lendületes fejlődésre számít az idén is.

A befektetők ugyanakkor abban bíznak, hogy a mostani botrány megtisztulást hoz a több ágazatban is jelen levő, igen befolyásos dél-koreai cégóriások világában, irányításában, és ez az ország és a gazdaság javára válhat.

Az ellenzék már 2016-ban kezdeményezte a hazai óriásvállalatok hatalmának megnyirbálását, de azóta sem történt semmi. Pedig sokan szeretnének változást, mert az a meggyőződésük, hogy a dél-koreai nagy cégek a korrupció melegágyai.