2024. április 19., péntek

Újabb százharmincnégy kérelmező

Huszadik alkalommal tartottak kihelyezett konzuli fogadónapot Adán

Százharmincnégyen adták át a magyar állampolgárság megszerzésére vonatkozó kérelmüket kedden Adán a II. helyi közösség épületében, a huszadik alkalommal megszervezett adai konzuli fogadónapon.

Dr. Plank Zoltán (Máriás Endre felvétele)

Dr. Plank Zoltán (Máriás Endre felvétele)

– Az, hogy Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa huszadik alkalommal tartott kihelyezett konzuli fogadónapot Adán, jól jelzi, milyen nagy az érdeklődés a község lakosai részéről a magyar állampolgárság könnyített úton történő megszerzése iránt. A főkonzulátuson még most is naponta körülbelül negyvenen adják át a kérelmüket, a heti rendszerességgel megtartott kihelyezett konzuli fogadónapokon pedig általában száz-százhúszan. Ma Adán százharmincnégy kérelmezőnk volt, egy személynek pedig elhoztuk az elkészült útlevelét, hogy ezért se kelljen Szabadkára utaznia. A honosítási folyamat nem zárul le, így azok, akik megfelelnek a törvényi feltételeknek, továbbra is benyújthatják a kérelmüket, s ezt követően hat–nyolc hónapos várakozási időre kell számítaniuk a magyar állampolgárság megszerzéséig. A feltételek nem változtak, ami azt jelenti, hogy a kérelmezőknek ugyanúgy bizonyítaniuk kell, hogy képesek a magyar hatóságokkal magyar nyelven kommunikálni, ami legalább középszintű nyelvtudást feltételez. Azt szoktuk mondani, hogy a középszintű nyelvtudás a modern európai nyelvek esetében hozzávetőlegesen háromezer szót és az ehhez szükséges nyelvtani ismereteket jelenti. Tehát a kérelmezőknek nem kell tökéletesen tudniuk magyarul, hiszen az anyanyelvi szókincs általában hétezer szót jelent, de a háromezer szóból álló szókinccsel az ember már kitűnően tud kommunikálni – magyarázta lapunknak dr. Plank Zoltán konzul.

Fotó: Máriás Endre

Fotó: Máriás Endre

Hozzátette, a magyar állampolgárok esetében rendkívül fontos, hogy az anyakönyvi eseményeiket Magyarország felé is jelezzék, tehát akik házasságra lépnek, vagy elválnak, gyermekük születik, vagy valamely hozzátartozójuk elhalálozik, akkor azt Magyarországon is be kell jegyeztetniük, amihez a főkonzulátus is igyekszik minden segítséget megadni nekik.

– Minden magyar állampolgár alanyi jogon jogosult arra, hogy kiváltsa a magyar személyi igazolványt, amelyhez a kérelmezőknek már állandó magyarországi lakcímmel sem kell rendelkezniük. A magyar személyi igazolvány úti okmánynak minősül, hiszen Európa szinte valamennyi államába be lehet vele utazni – Albánia, illetve a volt szovjet tagköztársaságok kivételével. Egyelőre kizárólag a magyarországi okmányirodákban lehet elindítani az ügyintézés folyamatát, mert a konzuli szolgálat még technikailag nincs felkészülve ennek a lebonyolítására, de reményeink szerint áprilistól vagy májustól már Szabadkán is lehet magyar személyi igazolványt igényelni – fogalmazott dr. Plank Zoltán.

Adán a következő kihelyezett konzuli fogadónapot a tervek szerint április 11-én, kedden tartják.