2024. április 19., péntek

Öt évtizedes barátság felújítása

Nagykikinda és Narvik képviselői új testvérvárosi nyilatkozatot írtak alá

Vajdaság Képviselőháza és a norvégiai Nordland megye Pásztor István tartományi házelnök, illetve Sonja Alice Steen, Észak-Norvégia legdélibb megyéjének elöljárója vezette küldöttségének jelenlétében Pavle Markov, Nagykikinda polgármestere és Geir-Ketil Hansen, Narvik polgármester-helyettese tegnap új nyilatkozatot írt alá a két város barátságáról. Az első ilyen dokumentumot fél évszázaddal ezelőtt látták el kézjegyükkel az akkori illetékesek.

Narvik és Kikinda baráti kapcsolatai a II. világháború után alakultak ki, miután a norvég város lakosai segítséget nyújtottak a kikindaiaknak és más foglyoknak, akiket koncentrációs táborokba és kényszermunkára internáltak Norvégia északi részébe.
A most aláírt testvérvárosi dokumentumban megerősítik a baráti kapcsolatokat és a további együttműködésre való készséget. A nyilatkozatot utólag el kell fogadnia a két város képviselő-testületének. Az aláírást követően Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke biztatónak mondta, hogy közös tervek készülnek.
– Narvik és Nagykikinda jó példa arra, hogyan maradnak fenn a barátságok zűrzavaros időkben is fél évszázadon át. Ennek az a módja, hogy az együttműködést a fiatalokra, az ő energiájukra és kezdeményezőkészségükre kell alapozni – mondta Pásztor. Hozzáfűzte, hogy Vajdaság és Nordland regionális parlamentjei támogatják ennek az együttműködésnek az elmélyítését.
Sonja Steen, Nordland megye képviselőházának elnöke elégedettségének adott hangot a történelmi és baráti kapcsolatok felújítása miatt. Megemlítette, hogy hasonló jellegű kapcsolatokat ápolnak norvég városok Melencivel, Prokupljével, Gornji Milanovaccal is.

Pavle Markov, Nagykikinda polgármestere és Geir-Ketil Hansen, Narvik polgármester-helyettese egyetértettek abban, hogy a jövőbeni generációk érdekében nem szabad megengedni, hogy valaha is feledésbe merüljön a két nép barátságáról szóló történet.
A norvégiai vendégek nagykikindai látogatása alkalmával Nagykikinda és Narvik, valamint Melenci és a norvégiai Fauske képviselői a helyi önkormányzatok együttműködési lehetőségeiről cseréltek véleményt.
A találkozók után a küldöttségek megkoszorúzták azoknak a kikindai polgároknak az emlékművét, akiket a II. világháborúban a Narvikhoz közeli lágerbe internáltak.
A szerdai vendéglátási programban részt vett Arne Sannes Bjørnstad, Norvégia belgrádi nagykövete is. Narvik 200 km-rel az északi sarkkörön belül fekszik. A norvég város keleti része Svédországgal határos.