2024. április 25., csütörtök
VERONAI BUSZBALESET

Nem tudni, mi okozta a tragédiát

Nincsenek féknyomok, durrdefektre utaló bizonyítékokat sem találtak

Szinte minden fontos objektív bizonyíték megsemmisült a tűzben a tragikus kimenetelű veronai buszbalesetben, a járművel és az utasokkal kapcsolatos dokumentációt a magyar rendőrség 24 órán belül az olasz rendőrség rendelkezésére bocsátotta – közölte Óberling József rendőr ezredes az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában. Megerősítette, hogy a korlátnak csapódó majd kigyulladt magyar busz nem hagyott féknyomot. A magyar rendőrség emberei csak segíteni mentek ki Veronába az olasz ügyészség meghívására, a nyomozást az olasz hatóságok végzik – hangsúlyozta a félreértések tisztázása végett a rendőr ezredes.

Az általa vezetett háromtagú magyar szakértői csoport abban segített, hogy minél gyorsabban, minél pontosabb információhoz jussanak az olasz kollégák. Segítettek tisztázni az utaslistát, amit a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban állítottak össze, ugyanakkor az autóbusz-üzemeltető telephelyén lefoglalták a jármű műszaki okmányait, valamint a sofőrök papírjait, amelyeket átadtak az olasz félnek.

A magyar sajtóban több föltételezés is napvilágot látott a baleset vélhető okáról, legutóbb a durrdefektet emlegették mint az egyik lehetséges magyarázatot.

„Nagyon nehéz a nyomozó hatóság munkája, az objektív bizonyítékok gyakorlatilag megsemmisültek. Lehet az aszfalton, a közlekedési felületen esetlegesen nyomokat találni. A helyszínen mi magunk is a saját szemünkkel láttuk, hogy nem keletkeztek olyan nyomok, amelyek a baleset bekövetkezésének okára egyértelműen utalnának. Nem találtunk az autóbuszon sem, a gumi megmaradt felületén olyan nyomokat, ami a gumi hirtelen légvesztésére utaltak volna. Nem találtunk nyomot a keréktárcsán sem arra vonatkozóan, ami egy esetleges hirtelen defektre utalna” – mondta a köztelevízióban Óberling József.

„Az is lehet, hogy sosem derül ki, pontosan miért, hogyan történt a baleset” – fogalmazott a rendőr ezredes, aki dicsérte az olasz nyomozóhatóságok hozzáállását és a szerencsétlenség helyszínére kiszálló olasz rendőrök emberségességét. Megemlítette például, hogy a rendőrök lehúzták a lábukról és odaadták a lábbelijeiket a cipő nélkül maradt magyar fiataloknak.

„Én nem tudom, hogy ennek a nyomozásnak mi lesz majd a végeredménye, egyet tudok biztosan mondani, hogy az olasz hatóságok nagyon precízen és nagyon empatikusan állnak ehhez az ügyhöz” – hangoztatta.

„Mivel rendkívül súlyos balesetről van szó, az ügyészi vizsgálat hosszúnak ígérkezik” – ezt már Silvia Frisina, a közúti áldozatok és rokonaik olaszországi szövetsége sajtófelelőse nyilatkozta az MTI-nek. „A jegyzőkönyvek Olaszországban legalább kilencven nap alatt készülnek el, az ügyészség munkáját természetesen titok fedi, de addig is nekünk lehetőségünk van párhuzamos szakértői vizsgálatok elkészítésére” – tette hozzá.

FOLYIK AZ ÁLDOZATOK AZONOSÍTÁSA

A tűz sajnos az áldozatok azonosítását is rendkívüli mód megnehezítette. Erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt az M1 reggeli műsorában. Emiatt valószínűleg csak a jövő héten szállíthatják haza az olaszországi buszbaleset áldozatait.

„A DNS-mintákat már elküldték a milánói laboratóriumba, ahol a vizsgálat zajlik. Ennek az eredményét most szerda-csütörtök-péntekre várták, sajnos jól láthatóan nem tartható a határidő, tekintettel a holttestek állapotára a tűzeset miatt” – mondta a külügyminiszter.

A főváros temetkezési cége, a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. átvállalja a veronai buszbalesetben elhunytak temetéseinek költségeit – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

A testület Tarlós István főpolgármester javaslatára napirenden kívüli egyhangú szavazással döntött a felajánlásról.

A magyar kormány korábban már magára vállalta a hazaszállítás költségeit.

A BUSZ NEMRÉG VOLT KÖTELEZŐ SZERVIZEN

Szijjártó Péter a köztelevízióban megismételte keddi kijelentését, hogy a hatóság eddig nem talált a jármű műszaki meghibásodására utaló nyomot.

A buszt üzemeltető társaság szerint a jármű kifogástalan műszaki állapotban volt.

Czakó Tibor, a Pizolit Busz Kft. vezetője szerdán közölte az MTI-vel, hogy a jövőben a repülőkön kötelező protokollhoz hasonló biztonsági intézkedéseket vezetnek be. A közlemény szerint ezentúl minden indulás előtt megmutatják a vészkijáratokat, ismertetik a biztonsági övek, valamint az üvegtörő kalapács helyét és használatát.

Czakó Tibor kiemelte, a több mint húsz éve személyszállítással foglalkozó cégnél még soha nem fordult elő személyi sérüléssel járó baleset. Az általuk üzemeltetett buszok nagyon jó állapotban vannak, karbantartásukra nagy hangsúlyt fektetnek. A balesetet szenvedett autóbusz alig egy hónapja, tavaly decemberben esett át utoljára kötelező szervizen, novemberben kapott új gumikat. A sofőrök minimum 3-5 éves vezetői tapasztalattal kerülnek a céghez, és mivel a legritkább esetben cserélnek járművet, mindenki részletesen ismeri a saját autóbuszát – ismertette a társaság vezetője. A társaság buszai évente másfél millió kilométert tesznek meg, ennek kétharmada külföldi út.

A balesetet szenvedett járművet jelenleg Olaszországban vizsgálják, az üzemeltető Pizolit Busz Kft. pedig igyekszik mindenben segíteni az érintetteknek, valamint hozzájárulni a baleset okainak kiderítéséhez – hangsúlyozta Czakó Tibor.