2024. április 25., csütörtök

A béke illúziója

Belgrád és Pristina kibékült, majd nem sokkal később ismét szóváltásba keveredett egymással

Nehéznek, ám sikeresnek értékelték a kedden este Brüsszelben megtartott tárgyalásokat Belgrád és Pristina képviselői. Federica Mogherini tárgyalóasztala mellett a felek ígéretet tettek arra, hogy a jövőben nem provokálják egymást, és folytatják a párbeszédet. Nem sokkal később azonban bebizonyosodott, hogy a béke tiszavirág életű volt: Koszovó államfője azzal vádolta meg Belgrádot, hogy felfegyverezi az észak-koszovói szerbeket, mire Szerbia miniszterelnöke felháborodásának adott hangot.

Belgrád és Pristina képviselői megállapodtak abban, hogy a jövőben igyekezenek csillapítani a kedélyeket, nem provokálják egymást, és folytatják a párbeszédet – erősítette meg tegnap Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, majd köszönetet mondott a szerb köztársasági elnöknek és kormányfőnek, Tomislav Nikolićnak és Aleksandar Vučićnak, valamint a koszovói államfőnek és miniszterelnöknek, Hashim Thaçinak és Isa Mustafának, amiért konstruktívan és nyíltan álltak hozzá a kedd esti tárgyalásokhoz.

A következő napokban több alkalommal is szerveznek magas politikai szintű találkozót – jelentette be Mogherini. Elmondása szerint a felek egyetértenek abban, hogy a jövőben a párbeszédre és a problémák békés megoldására fókuszálnak. A kapcsolatok rendezése mindkét ország európai uniós integrációjának szempontjából lényegre törő – nyomatékosította Mogherini, majd rámutatott arra, hogy nemcsak az új megállapodások fontosak, hanem az is, hogy a felek alkalmazzák az eddigi megállapodásokat.

Pristina és Belgrád képviselői Federica Mogherini asszonnyal, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével (Beta)

Pristina és Belgrád képviselői Federica Mogherini asszonnyal, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével (Beta)

MÉRTÉKLETESSÉGRE UTASÍT

Hasonlóan nyilatkozott korábban Aleksandar Vučić szerbiai miniszterelnök is. Mint aláhúzta, a felek a jövőben kerülni fogják a vitát és egymás sértegetését. A kedd esti tárgyalások különösen nehezek voltak, viszont bizonyos dolgokkal kapcsolatban sikerült közös nevezőre jutni, illetve jó alapokat teremteni a tárgyalások majdani fejezeteinek – értékelte Vučić.

– Az EU támogatásának köszönhetően megállapodtunk abban, hogy folytatjuk a párbeszédet, méghozzá a lehető legmagasabb politikai szinten. Belgrádban személyesen fogok megkérni minden egyes minisztert és állami tisztségviselőt, hogy a kapcsolatok stabilizálása érdekében és összhangban a megbeszéltekkel, tartózkodjon a negatív és sértő hangvételű nyilatkozatoktól. Ha tartózkodunk egymás provokálásától, nehezen történhetnek olyan súlyos dolgok, amilyenek az elmúlt napokban, hetekben. Ez a magatartás kívánatos mindannyiunk jövőjének érdekében, párbeszéd nélkül zsákutcában végezzük, és csak mélyítjük a problémákat. Örülök, hogy sor került a találkozóra. Az ilyen jellegű beszélgetések gyógyerővel bírnak, még akkor is, ha nem eredményeznek megállapodást, illetve a megállapodások végrehajtását. Az ezekhez hasonló találkozókkal az embereket védelmezzük, legyen szó albánokról vagy szerbekről – fogalmazott Vučić.

NEM HISZNEK A BÉKEGALAMBNAK

Hashim Thaçi koszovói államfő a sajtónak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy a találkozó után Szerbia államvezetésének képviselői megértik: Koszovó független állam, amelynek alkotmánya és törvényei vannak, és ezeket tiszteletben tartja. Reagálva az újságírói megjegyzésre, hogy Tomislav Nikolić szerbiai államfő azzal a megállapítással vonult be a tárgyalóterembe, hogy Koszovó függetlensége sem most, sem máskor nem lesz téma a felek között, Thaçi kifejtette, hogy Koszovó függetlenségének Szerbia részéről történő elismerése már megkezdődött, és ez a folyamat, a brüsszeli párbeszéd keretében, lépésről lépésre be is fog fejeződni.

A tárgyalások során elsősorban a Kosovska Mitrovica-i hídon emelt útzárlat lebontásáról, valamint az Észak-Koszovóban továbbra is jelen levő párhuzamos szerbiai biztonsági struktúrák felszámolásáról volt szó, hiszen ezek aláássák a biztonságot a régióban – emelte ki Thaçi. A vonatbotrány sem maradt említés nélkül.

– Megismételtük, hogy azok, akik a nacionalista vonatot indították Kosovska Mitrovicába, most ne viselkedjenek békegalambként, hanem inkább tartózkodjanak az ehhez hasonló akcióktól a jövőben. Ha máskor is megtörténik ilyesmi, Koszovó a törvényeivel összhangban fog reagálni. A szerb felet felszólítottuk, hogy a jövőben ne manipulálja az észak-koszovói szerb lakosságot. Az észak-koszovói szerbek is Koszovó állampolgárai, nem szabad velük visszaélni – magyarázta a koszovói államfő, majd megerősítette, hogy a brüsszeli illetékesektől azt kérték, vegyék rá Szerbiát, hogy vonja vissza a koszovói állampolgárok elleni vádiratokat, illetve szüntesse be a vizsgálatokat.

ISMÉT HÁBORÚT EMLEGETNEK

Hashim Thaçi később a Deutsche Welle albániai szerkesztőségének nyilatkozva is a kedd esti találkozót értékelte. Ekkor már azt állította, hogy a belgrádi vezetés felfegyverezi az észak-koszovói szerbeket. Pristina ezt nem nézheti tétlenül, nem engedheti meg, hogy Belgrád bármilyen módon és értelemben megközelítse Koszovó határát – tette hozzá Koszovó első embere, aki arról is beszélt, hogy a koszovói vezetés értesülései szerint a „nacionalista vonaton” nemcsak fegyverek, hanem álkatonai alakulatok tagjai is utaztak, azzal a céllal, hogy aláássák a stabilitást. Belgrád nem közelítheti meg Koszovót, ellenkező esetben Koszovó nem garantál azért, hogy nem történik fegyveres összecsapás – fejtette ki Thaçi.

A Szerbiai Rádió és Televízió értesülései szerint Aleksandar Vučić élesen elítélte ezeket az állításokat, és azt kérte Federica Mogherinitől, hogy ítélje el a koszovói kormányfő nyilatkozatát, amely nem áll összhangban a kedd este megbeszéltekkel.