2024. április 24., szerda

Sok az illegális idősek otthona

A tartományi kormány az idén külön figyelmet fordít a szociális védelemre

Predrag Vuletić, tartományi szociálpolitikai titkár, tegnap a szabadkai Gerontológiai Központban tett látogatást, ahol munkamegbeszélést tartott a szociális védelemmel foglalkozó szervezetek és intézmények képviselőivel. A munkamegbeszélésen az idei évi tervekről, az intézmények problémáiról, valamint a tartományi titkárság és a helyi intézmények, szervezetek közötti együttműködés fejlesztésének lehetőségéről esett szó.

A Gerontológiai Központ egyike a szociális védelem intézményeinek, melynek kapcsán Petar Balažević, a központ igazgatója elmondta, 530 felhasználót tudnak befogadni, három épületbe. Az idősek elhelyezése mellett házi ápolást végeznek, ennek a szolgáltatásnak mintegy 840 felhasználója van, továbbá tíz gerontológiai klubot működtetnek a város területén.

Összesen 306 alkalmazott dolgozik a központban, ebből 73 személy alkalmazását az önkormányzat támogatja. Az otthon kapacitásának kihasználtsága folyamatosan 95–97 százalékos.

Ilija Đukanović, a városi tanács egészségüggyel és szociálpolitikával megbízott tagja hangsúlyozta, a város az idén is támogatja a szociális védelemmel foglalkozó intézmények különféle szolgáltatásait, és az idei költségvetés 4,7 százalékát a szociális védelemre fordítja.

(Fotó: Lukács Enikő)

(Fotó: Lukács Enikő)

Predrag Vuletić a munkamegbeszélést megelőző sajtótájékoztatón elmondta, az idén figyelmet fordítanak a szociális védelemre, és ennek egyik fontos mozzanata, hogy ellátogassanak az érintett intézményekbe, felmérjék a helyzetet, megismerjék a problémákat, szükségleteket.

– Tavaly megpróbáltunk minél több hibát kijavítani és anyagilag segítettük az intézményeket, hogy megszerezzék a licencet. Ezt a munkát az idén is folytatjuk, és a felügyelők továbbra is a terepet járják majd, hogy rábukkanjanak az illegálisan működő idős-otthokra. Szabadka ebből a szempontból a problémásabb városok közé tartozik, hiszen igen sok illegális otthon működik. Tavaly Szabadkán a bejelentések alapján hét otthont, az elmúlt három évben pedig összesen tizennyolc illegális intézményt zárattak be, közöttük néhányat több alkalommal is. Arra szeretnénk kérni az embereket, szomszédokat, rokonokat, hogy ha tudomásukra jut, hogy hol van illegálisan működő idősek otthona, azt jelentsék, ugyanis nem szeretnénk, hogy megismétlődjön a pancsovai tűzeset vagy egyéb tragédia, illetve szeretnénk elérni az állami szerveknél, hogy szigorítsák meg a büntetéseket – hangsúlyozta a titkár, aki még hozzátette, a titkárság honlapján olvasható a lista azokról az idős-otthonokról, amelyek rendelkeznek licenccel. Szabadkán eddig összesen kilenc magánkézben lévő idősek otthona működik, amelyek eleget tesznek a feltételeknek és rendelkeznek működési engedéllyel.

Mint elhangzott, a tartományi kormány tavaly 4,5 millió dinárt folyósított a Gerontológiai Központnak egészségügyi felszerelés, illetve ágyak vásárlására, és a hatodik emeleten folyó építkezésre, mely hamarosan befejeződik, köztársasági forrással együtt pedig ez az összeg 39 millió dinárt tesz ki. A titkár hangsúlyozta, az államnak segítenie kell, hogy megteremtődjenek a feltételek az idősek befogadására és az engedély megszerzésére, ugyanakkor azt is hozzátette, nem mindenhol olyan jó a helyzet, mint a szabadkai Gerontológiai Központban, egyes otthonokban olyan rossz állapotok uralkodnak, hogy inkább be kellene őket záratni, semmint engedélyezni a működésüket.

– Az idei év az igazgatókkal való együttműködés éve is lesz, mely az intézményekben tett látogatásokat is magában foglalja. Ezt a célt szolgálja az a találkozó is, amire szerdán fog sor kerülni a titkárságon, s amelyre meghívást kaptak azoknak a szociális védelemmel foglalkozó intézményeknek az igazgatói is, amelyeknek alapítói vagyunk, hogy pontos képet kapjunk a valós helyzetről – tette még hozzá a tartományi titkár.

A munkamegbeszélésen a Gerontológiai Központ igazgatója mellett Nenad Kozomora, a Kolevka Gyermekotthon igazgatója, Miroslava Bagavac, a Szociális Központ igazgatónője, Ilija Đukanović, a városi tanács tagja, Siniša Trajković, a Vöröskereszt szabadkai szervezetének titkára és Snežana Marić, a Nyugdíjbiztosító Intézet szabadkai fiókintézetének igazgatónője vett részt.