2024. április 23., kedd
KÉZILABDA

Esély nélkül a negyeddöntőben

Norvégia háromgólos győzelmet aratott a magyar válogatott felett

Norvégia férfikézilabda-válogatottja története során először jutott be a világbajnokságon a négy közé, miután a franciaországi torna negyeddöntőjében 17:10-es félidő után 31:28-ra nyert Magyarország ellen, amelynek így 1986 és 1997 után nem sikerült harmadszor elődöntőt játszania.

Mindössze hat percre volt szüksége a norvég válogatottnak, hogy minden erényét megcsillogtassa: remek védelem, rengeteg mozgás támadásban és szélvészgyors lerohanások labdaszerzés után. Annak, hogy a magyar csapat engedte érvényesülni a norvégek erősségeit, az lett az eredménye, hogy a vb-re szabadkártyával érkező norvégek, akik a pótselejtezőben Szlovéniától kaptak ki, nagyon gyorsan ötgólos előnyre tettek szert (6:1), és ezt meg is őrizték a 13. percig (9:4), utána pedig – kihasználva a magyar csapat támadásbeli pontatlanságát – 11:4-es vezetésre tettek szert. A magyar csapat felzárkózása részben sikerült (12:8), mert két gyors norvég gól visszaállította a korábbi különbséget, ami a félidő végéig hét találatra nőtt (17:10).

A második félidő elején Mikler Roland helyét Fazekas Nándor foglalta el, de ő is csak ritkán találkozott a labdával, így pár perc után Mikler visszatért. Sorra maradtak ki a magyar lehetőségek, főleg a bal szélen, és sokszor érthetetlen volt, hogy emberelőnyben miért a széleket erőltette a magyar csapat, miért nem a kiváló napot kifogó beállóst, Bánhidi Bencét hozták többször játékba a társak. A 45. percre tízgólos lett a különbség a két csapat között, amihez elsősorban Sander Sagosen járult hozzá, aki vagy gólpasszt adott, vagy gólt lőtt, s az egész mérkőzésen megoldhatatlan feladat elé állította a magyar védőket. Az utolsó negyedórában a játék szépen csordogált, a norvégek visszavettek a tempóból, a magyar csapat pedig kénytelen volt elfogadni, hogy a negyeddöntő jelenti a válogatott számára a végállomást, teljesítve ezzel az elutazás előtti célkitűzést, de kihasználatlanul hagyva egy nagy lehetőséget az éremszerzésre. A norvég együttes a végén már nem figyelt a védekezésre, így 29:20 után nyolc gólt kaptak, és csak kettőt lőttek, így alakult ki a 31:28-as végeredmény, ami a pályán történteket látva igencsak hízelgő a magyar csapat számára.

Norvégia–Magyarország 31:28 (17:10)

Albertville, vezették: Geipel és Helbig (Németország).

Norvégia: Sagosen 5, Hykkerud 1, Christensen (2 védés), Myrhol 4, Gullerud, Tonnesen 5, Jondal 3, Bjornsen 4, O’Sullivan 1, Tangen 1, Johannessen 1, Hansen 6, Bergerud (12 védés).

Magyarország: Balogh, Schuch, Császár 11, Harsányi 3, Ligetvári, Fazekas (0 védés), Mikler (9 védés), Nagy 1, Dzsamali, Zubai, Bánhidi 6, Szöllősi, Juhász 1, Ancsin, Bodó 5, Lékai 1.