2024. március 29., péntek

Nem rengette meg az ázsiai és a csendes-óceáni piacokat az elnöki rendelet

Emelkedéssel zárt Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó tőzsdeindexeinek többsége kedden, a jelek szerint nem okozott nagy és váratlan meglepetést, hogy Donald Trump aláírta azt az elnöki rendeletet, amelynek értelmében az Egyesült Államok kivonul a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodásból (TPP).

Egyedül Tokióban csökkentek érdemi mértékben a vezető tőzsdemutatók Trump protekcionista kereskedelempolitikájának következményeként, így a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,55 százalékkal, 18 787,99 pontra, míg a szélesebb körű Topix-index szintén 0,55 százalékkal, 1506,33 pontra süllyedt. A Takata japán autóipari beszállító árfolyama 6 százalékkal 439 jenre esett, így az utóbbi négy kereskedési nap alatt már összesen 49 százalékot veszített értékéből, miután kiderült, hogy a vevőjelöltek arra kérték, kérjen csődvédelmet.

A befektetők idegesek Trump protekcionista politikája miatt, a reményük csak az, hogy az adócsökkentések talán megmentik a helyzetet – mutatott rá Naeem Aslam, a ThinkMarkets brókercég vezető elemzője.