2024. március 29., péntek
TENISZ

Đoković vállalja a válogatottságot

Szerbia válogatottja a következő hétvégén Nišben a lehető legerősebb összeállításban várja Oroszország válogatottját a Davis-kupa 1. fordulójában. A Melbourne-ben váratlanul vesztes Novak Đoković ugyanis bejelentette, hogy vállalja a játékot, Nenad Zimonjić kapitány pedig még Viktor Troickira, Dušan Lajovićra és Filip Krajinovićra számít. Győzelem esetén az áprilisi negyeddöntőben Szerbia a Spanyolország–Horvátország találkozó továbbjutójával játszik.

Az Australian Open férfi egyese negyeddöntőjének két új párját Grigor Dimitrov és David Goffin, illetve Miloš Raonić és Rafael Nadal alkotják. Tegnap még két top 10-es játékos esett ki. Dominic Thiemet a belga Goffin múlta felül, Nadal pedig a 6. helyezett Gaël Monfilst küldte lelátóra. A nap rangadója a mezőnyben legmagasabb kiemeltként versenyben maradt kanadai Raonić és a spanyol Roberto Bautista meccse volt. Három játszmán át kemény csata folyt, a harmadik hajrájában Raonić kihasználta a váratlanul kínálkozó alkalmat, és elcsente a szettet, ami a spanyolt annyira kiborította, hogy a negyedikben már nem volt méltó ellenfél. Raonić a nyolc között Nadallal találkozik. A spanyol 6:2-re vezet, a legutóbbi meccsüket azonban három hete Brisbane-ben a kanadai nyerte.

A női tornán tegnap nem történt meglepetés, a legnehezebb dolga pedig a volt világelső Serena Williamsnek volt a cseh veterán Barbora Strýcovával. A cseh az első játszmában háromszor is elnyerte az amerikai kezdőütését, de a sajátját sem tudta megőrizni, így Serena a negyedik breakkel, a nyolcadik szettlabdával jutott vezetéshez. A másodikban Strýcova 2:5-ről jött vissza, az 5:5-ért adogatott, amikor a hatodik breaket szenvedte el. Williams a negyeddöntőben a brit Johanna Kontával játszik, aki könnyen verte Jekatyerina Makarovát, és a nyolc közé jutott Karolína Plíšková és Mirjana Lučić is. Plíškovának tornagyőzelem kell, hogy feltörjön a második helyre, Serena viszont, hála a címvédő Angelique Kerber korai búcsújának, a serleggel együtt a ranglista elő helyét is visszavenné.

Az ifik tornáin a magyar Piros Zsombor és a szerb Olga Danilović is két győzelemmel a nyolcaddöntőben van.

Pályafutása első tornagyőzelmét jegyezte a floridai Sunrise-ban Miomir Kecmanović, aki a döntőben simán verte a svéd Christian Lindellt, és a jövő hétfői ranglistán – több mint 120 helyet javítva – már a 675. pozíció táján lesz. Kecmanović kevés pontot véd, így az idén jelentős mértékben haladhat a ranglistán.

Az e heti kis tornákon elsősorban Ivana Jorović és Fucsovics Márton szereplése vonzza a figyelmet. Ivana a franciaországi ITF-tornán az ukrán Valerija Sztrahovával, Fucsovics Rennes-ben a challengeren a német Tobias Kamkével kezd.  

MELBOURNE. – Az Australian Open nyolcaddöntőjében, férfiak: Dimitrov–Isztomin 2:6, 7:6, 6:2, 6:1, Nadal–Monfils 6:3, 6:3, 4:6, 6:4, Raonić–Bautista 7:6, 3:6, 6:4, 6:1, Goffin–Thiem 5:7, 7:6, 6:2, 6:2. Nők, nyolcaddöntő: S. Williams–Strýcová 7:5, 6:4, Lučić–Brady 6:4, 6:2, Ka. Plíšková–Gavrilova 6:3, 6:3, Konta–Makarova 6:1, 6:4. Ifik, 2. forduló: Piros–Nkomba 6:3, 6:3. Lányok, 2. forduló: Danilović–Ma 6:3, 6:1.

SUNRISE. – Az ITF-torna döntőjében: Kecmanović–Lindell 6:2, 6:2.

ANTALYA. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Pirok–Adamescu 6:4, 6:2.