2024. március 28., csütörtök

Múlt, jelen, jövő

A gálát a kishegyesi Rizgetős táncegyüttes zárta

A gálát a kishegyesi Rizgetős táncegyüttes zárta

Telt ház előtt, fergeteges hangulatban zajlott vasárnap este Tordán a Durindó és a Gyöngyösbokréta gálaműsora. A magyar kultúra napjáról is megemlékeztek, és egyúttal megkezdődött a tordai művelődési napok rendezvénysorozat. Az esemény vendégei között volt Kolláth Erika konzul, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusáról.

Egyfajta kárpótlás is volt a gálaműsor a tordaiaknak, a Durindó és Gyöngyösbokrétának a fellépőit ugyanis tavaly a terembe „szorította” az időjárás. Emiatt akkor sokan kinn rekedtek. Most 14 produkciót láthattak.

– Több évvel ezelőtt rendszeresen volt gálaműsora a Durindónak és a Gyöngyösbokrétának. Most a tordaiaknál sikerült ezt újra megvalósítani. Nem volt túlságosan nehéz kiválogatni a föllépő csoportokat, hiszen a zsűri, minden évben, annak ellenére, hogy nem rangsorol, de kiválogatja a legjobb produkciókat, illetve valamilyen szinten a szervezőkkel, a Fesztiváltanáccsal és a médiával közli, hogy kik azok, akik az élvonalba tartoznak, mondja Szabó Gabriella, a Fesztiváltanács elnöke.

A gálaműsor egyben a bánáti szórványmagyarság egyik legrangosabb művelődési rendezvényének, a 16. Tordai Művelődési Napoknak a kezdetét is jelentette. A rendezvényt Hajnal Jenő, az MNT elnöke nyitotta meg.

– Azt hiszem, hogy ez az ünnepi pillanat, ez az alkalom nem csak azért volt fontos és jelentős, mert így együtt láttuk az elmúlt év legfontosabb értékeit, hanem egy kicsit évadnyitó is volt, az idei év kulturális évadnyitója. Hiszen hamarosan az Amatőr Színjátszók Találkozója, azután a Durindó és Gyöngyösbokréta kezdődik. Ami még fontosabb volt: az est üzenete az, hogy bármikor, bármelyik pillanatban, ha nem is tud mindenki itt lenni, egy ilyen csodálatos gálát tudnak az énekeseink, a táncosaink bemutatni – nyilatkozta Hajnal Jenő, hangsúlyozva annak jelentőségét, hogy a művelődési élet terén is – anyaországi támogatásnak köszönve – fejlesztéseket tudunk megvalósítani, hosszú évek után újra művelődési házak újulnak meg, új könyveket vásárolhatunk.

A tordai művelődési napok keretében a nézők, úgy a tordaiak, mint a vendégeik, a következő két hónapban több mint húsz rendezvényt láthatnak majd. Közel ezer fellépőt várnak.

– Számunkra nagyon fontos e rendezvény, amikor fogyatkozunk – nemcsak Tordán, hanem a környéken is – mert fenntartó ereje van. Akik itt vannak Tordán, itt maradtak még, azok valóban őrzik a hagyományokat, a kultúrát, és ez által is egymást erősítjük, mondja Dobai János, Torda HK elnöke.

A gálaműsor előtt Dudás Károly, a VMMSZ elnöke megnyitotta a Tordán megtartott két Durindón és Gyöngyösbokrétán készült fotók kiállítását, amelyet Lázár György készített.
A Durindót és a Gyöngyösbokrétát az idén Bácskossuthfalván tartják. Ahogy Gogolyák Gabriella, az Ady Endre Művelődési Központ elnöke nyilatkozta, megkezdték az előkészületeket a rangos rendezvény megszervezésére, amelynek 31 év után lesznek újra házigazdái.