2024. március 28., csütörtök

Erősödnek a kapcsolatok Boszniával

Szerbia nem vezet be szankciókat Milorad Dodikkal szemben

Denis Zvizdić, Bosznia-Hercegovina miniszteri tanácsa elnökének tegnapi szerbiai látogatása során elsősorban a két ország közötti gazdasági kapcsolatok erősítéséről és lendületesebbé tételéről, valamint a politikai kapcsolatok békésebb vizekre való tereléséről volt szó. A következő négy évben a két ország közötti árucsere-forgalom kétmilliárd euróval fog növekedni – ígérte Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök a négyszemközti találkozó után megtartott sajtótájékoztatón.

Bosznia–Hercegovina Szerbia harmadik legjelentősebb exportpartnere – emelte ki Vučić. Elmondása szerint folyamatosan növekszik a szerbiai export Bosznia–Hercegovinába. Rekordnak a 2015. év számít, amikor Szerbia 441 millió euró értékben exportált a szomszédos országba különböző termékeket és szolgáltatást. Már ez a szám elégedettségre ad okot, viszont tovább lehet fokozni az exportot Bosznia–Hercegovina irányába – hangzott el a sajtótájékoztatón, mint ahogyan az is, hogy a Nyugat-Balkán országai a következő húsz évben háromszor akkora gazdasági növekedést fognak megvalósítani, mint Nyugat-Európa országai. Ezért a régió országainak semmi okuk arra, hogy szégyelljék származásukat, hiszen hamarosan a gazdasági növekedés meghatározó tényezői lesznek – húzta alá Szerbia miniszterelnöke.

Zvizdić egyetértett azzal, hogy a két országnak a gazdasági kapcsolatok erősítésére kell helyeznie a hangsúlyt. A tény, hogy Szerbia Bosznia-Hercegovina harmadik legfontosabb külgazdasági partnere, egyrészt a szerbiai termékek minőségét bizonyítja, másrészt viszont azt, hogy a kapcsolatokat tovább lehet mélyíteni – nyomatékosította Zvizdić.

Denis Zvizdić, Bosznia-Hercegovina miniszteri tanácsának elnöke és Aleksandar Vučić, Szerbia miniszterelnöke (Beta)

Denis Zvizdić, Bosznia-Hercegovina miniszteri tanácsának elnöke és Aleksandar Vučić, Szerbia miniszterelnöke (Beta)

UTAK ÉPÜLNEK, LÖVEDÉKKEL KERESKEDNEK

A felek infrastrukturális projektumokról is tárgyaltak. Ehhez kapcsolódóan a két ország közötti határvonallal kapcsolatos nézetkülönbségek is tárgyalóasztalra kerültek. Vučić szerint az utóbbi téma tekintetében 97 százalékban sikerült közös nevezőre jutniuk, a fennmaradó három százalékról pedig a két ország bizottságai fognak tárgyalni.

– Reményeink és számításaink szerint Bosznia-Hercegovina parlamentje hamarosan döntést hoz az autópályáról. Szerbiában elkezdtünk dolgozni a 11-es közlekedési folyosó kiépítésén, először a Požega–Užice távon, és ezután kerül sorra az Užice és Kotroman közötti szakasz. Ezt követően Szarajevóig kell kiépíteni az autópályát, ez azonban Bosznia-Hercegovina feladata. Számunkra az a legfontosabb, hogy mielőbb összekössük Belgrádot és Szarajevót, hiszen megfelelő infrastruktúra nélkül nehezen fejlődhet a gazdasági együttműködés. Ha kiépül ez az autópálya, Trebinjéig három óra lenne az út, és gyorsabban el lehetne jutni Szarajevóba. Számítunk az Európai Unió segítségére, de akkor is kivitelezzük a projektumot, ha az EU esetleg nem nyújtana hozzá megfelelő anyagi segítséget. Mindemellett megalakítjuk a munkacsoportot, amelynek az lesz a feladata, hogy megkezdje tizenkét híd helyreállítási projektumát Szerbia és Bosznia-Hercegovina között. A projektum értéke meghaladja a 6,6 millió eurót. Mostarban hamarosan regionális vásárt szerveznek, ezen részt veszek, valamint találkozókat szervezünk a szerbiai hadiipar képviselői számára. Persze eszünkbe sem jut, hogy a fegyvereket vagy a töltényeket, amelyeket bosznia-hercegovinai partnereink megvásárolnak, a régióban használjuk fel. Ezeket harmadik partnernek kínálják majd fel – taglalta Vučić.

NYOMOZNAK A POTOČARI-ÜGYBEN

A találkozón nem maradhatott említés nélkül a 2015-ben Potočariban, a srebrenicai mészárlás huszadik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen a Vučić ellen elkövetett támadás sem. Zvizdić elmondása szerint a bosznia-hercegovinai igazságügyi szervek dolgoznak az ügyön, próbálják felderíteni a részleteket és azonosítani az elkövetőket. 2015-ben Vučić bizonyította, hogy bátor és nagy szíve van, nem lett volna szabad az akkori incidenshez hasonló esetnek megtörténnie – jegyezte meg Zvizdić.

Válaszolva az újságírói kérdésre, hogy mit tesz Szerbia, ha az EU tagállamai is szankciókat vezetnek be Milorad Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével szemben, Vučić közölte, hogy Szerbia soha nem fog csatlakozni ezekhez a megszorításokhoz.

– Szerbia nem kíván Bosznia-Hercegovina belügyeibe beavatkozni, tiszteletben tartja Bosznia-Hercegovinát, az államiságát és az egyik entitását, a boszniai Szerb Köztársaságot. Értékelésem szerint igazságos és korrekt kapcsolatról van szó. Szarajevóban nem fogom Dodikot bírálni, és fordítva, Dodiknak sem fogok semmi rosszat mondani a szarajevói vezetésről. Ugyanezt válaszoltam Angela Merkel német kancellárnak is, amikor azt kérdezte, hogy miért nem támogatom a Dodik elleni megszorításokat – fogalmazott Vučić.