2024. március 28., csütörtök

Több száz millió euró az egészségügy korszerűsítésére

A szerb kormány ígérete szerint történelminek nevezhető beruházás vár az ágazatra az idén. A klinikai központok bővítésére szükséges pénz java részét hitelekből teremtik elő, a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozó intézmények, az egészségházak és a falusi orvosi rendelők felújítását viszont állami költségvetésből fedezik.

A szerbiai egészségügyi intézmények épületeinek karbantartására, felújítására, illetve új intézmények kiépítésére 2017-ben több száz millió eurót fordít az állam – erősítette meg tegnap Marko Blagojević, a szerb kormány beruházások koordinálásával megbízott irodájának a vezetője, és kifejtette, fel sem tudja idézni, hogy mikor fordított a kormánynak valamelyik összetétele ennyi pénzt az egészségügy korszerűsítésére.

Az a lényeg, hogy a szerbiai egészségügyi intézmények korszerű felszereléssel várják a pácienseket (Ótos András felvétele)

Az a lényeg, hogy a szerbiai egészségügyi intézmények korszerű felszereléssel várják a pácienseket (Ótos András felvétele)

A felújításhoz és építéshez szükséges pénz java részét hitelekből teremti elő az állam – magyarázta Blagojević, és hozzátette, hogy a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozó intézményeket, mint amilyenek az egészségházak és a falusi orvosi rendelők, az állami költségvetésből újítják fel, korszerűsítik.

– Az új niši klinikai központ várhatóan néhány hónapon belül megnyílik. Ezzel párhuzamosan Belgrádban, Újvidéken és Kragujevacon is megkezdődik a klinikai központok felújítása. Ami a belgrádi klinikai központot illeti, felújítják az intézmény jelenlegi épületét, de hozzá is építenek, vagyis a jövőben nagyobb területen folyik majd orvosi ellátás, kezelés. A belgrádi gyermekkórház projektuma 52 millió euróba kerül. 30 millió euróból egy teljesen új épületet építenek fel, 22 millió eurót pedig a felszerelésére fordítanak. Nem az a lényeg, hogy a szerbiai egészségügyi intézmények szépek legyenek, hanem az, hogy korszerű felszereléssel várják a pácienseket – magyarázta Blagojević.

A kormány beruházások koordinálásával megbízott irodája mindenben a helyi önkormányzatok rendelkezésére áll, legyen szó a projektumok kivitelezésének anyagi támogatásáról vagy a projektumok kivitelezéséről, esetleg a helyi infrastruktúra fejlesztéséről – derült ki az irodavezető nyilatkozatából. Mint hozzátette, sok helyen nemcsak az egészségügyi intézmények épületei szorulnak felújításra, hanem a vízellátást, a szennyvízelvezetést vagy az infrastruktúrát is fel kell újítani, vagy ki kell építeni. A pénzügyi felügyelet kétlépcsős lesz, az első fázisban a helyi önkormányzatok szakmai felügyelőbizottságai, a másodikban pedig a kormány irodája ellenőrzi a pénz költését – emelte ki Blagojević.