2024. április 20., szombat
ATLÉTIKA

Nagyszerű idény hat világcsúccsal

A 2016-os atlétikai idény előzménye az élvonalbeli orosz atléták többségének eltiltása volt a szervezett és tömeges doppingolás miatt, így a legrangosabb versenyek gyakorlatilag a sportágban nagyhatalomnak számító oroszok nélkül zajlottak le, ami mégsem hatott ki a színvonalra. Mi több, számos nagyszerű eredmény született, hat világcsúcs is megdőlt, és számos nagy meglepetés is született.

A központi esemény a riói olimpia volt, fedett pályás vb-t, kontinentális bajnokságokat is rendeztek, mint általában, a Gyémántliga versenyei a sportág valóságos ünnepei voltak, egyes országokban pedig az olimpiai válogató váltott ki óriási érdeklődést.

A Portlandban (USA) megrendezett terematlétikai vb nagyobbára az amerikai atléták jegyében tellett, a Gyémántliga első versenyei számos idénycsúcsot hoztak, az USA válogatóversenyén a legnagyobb meglepetést a 100 női gát idei legjobbjának, az utóbb 12,20 másodperces világcsúcsot is futott Kendra Harrisonnak a lemaradása jelentette, aki így nem lehetett ott az ötkarikáson. Harrison után az olimpián három világrekord dőlt meg. Előbb az etióp Almaz Ayana női 10 kilométeren hihetetlen 29:17,45-öt jegyzett, azután a dél-afrikai Wayde van Niekerk 43,03 másodperccel döntötte meg Michael Johnson csúcsát, végül a lengyel Anita Włodarczyk 82,29 méterrel jegyezte a női kalapácsvetésben minden idők legjobbját. Ez a csúcs csak 14 napig volt érvényes, hisz Włodarczyk augusztus végén 82,98-ra javította. Egy nappal korábban a bahreini színekben futó, kenyai születésű Ruth Jebet 3000 akadályon 8:52,78 perccel írta át az öröklistát.

Az olimpiai meglepetések között említhetjük a jamaicai Elaine Thompson duplázását 100 és 200 méteren, a horvát Sara Kolak győzelmét női gerelyhajításban, a brazil Thiago Braz da Silva sikerét rúdugrásban és az amerikai Matthew Centrowitz diadalát 1500 méteren.

2016-ban a szerbiai és a magyar atléták is sikeresnek bizonyultak a nemzetközi porondon. A felnőttek mezőnyében mindkét nemzet képviselői 4-4 trófeát kaparintottak meg, és voltak dobogós helyezések a korosztályos bajnokságokon is.

Szerbiából és Magyarországról is egy-egy hölgy remekelt. Ivana Španović távolugrásban, Márton Anita pedig súlylökésben nyert 3-3 érmet. Mindketten egyformán eredményesnek bizonyultak előbb a fedett pályás vb-n, azután a szabadtéri Eb-n, végül az olimpiai játékokon is.

Ivana Španović a portlandi fedett pályás vb-n az 5. sorozatban 707 centiméteres abszolút szerb országos csúcsot állított fel, de ez is csak az ezüstre volt elegendő, hisz az amerikai Brittney Reese utolsó kísérletre 722 centis idénycsúccsal győzött. Női súlylökésben csaknem hajszálpontosan megismétlődött a fenti forgatókönyv. Az egyetlen különbség, hogy Márton Anita az utolsó sorozatban lökött 19,33-as országos csúcsot, és mint Španović is, aranypozícióban állt. Utolsóra azonban az amerikai Michelle Carter idénycsúcsot jelentő 20,21-gyel mégis elvitte a győzelmet. Ezen a versenyen Zsivoczky-Farkas Györgyi öttusában 5., Baji Balázs pedig 60 m gáton hatodik volt.

Az amszterdami Eb-t július elején, tehát alig öt héttel az olimpiai atlétikai versenyek előtt tartották meg, s ezért a legtöbben nem voltak csúcsformában. Márton 18,72 méterrel itt is ezüstöt nyert, most a német Christina Schwanitz múlta felül. Az sem volt vitás, hogy távolugrásban Španović dobogóra lép. Ezúttal csak 694 centit teljesített, ami azonban nyolccal több volt, mint a második helyezett brit Jazmin Sawyers legjobbja. Amszterdamban Baji Balázs három századdal a francia Dimitri Bascou mögött második volt 110 gáton, Mihail Dudaš pedig mindössze négypontos lemaradással szorult a cseh Adam Helcelet mögé a 3. helyre.

Rióban ismét Španović és Márton verekedték fel magukat a dobogóra. Márton az utolsó sorozatban lökött nagyszerű 19,87-es magyar csúcsot, amivel Carter és az új-zélandi Valerie Adams mögött harmadik lett. Bronzérmet nyert Ivana Španovič is. A 708 centis csúcs többet ígért, de a végén nemcsak Reese, hanem Tianna Bartoletta is megelőzte.

Az olimpia utáni esztendő az atlétikában általában szerényebb az előzőnél. Aligha vitás azonban, hogy lesznek kiváló eredmények, a szerbiaiaktól és a magyaroktól, különösen Španovićtól és Mártontól további sikereket várunk, az oroszok visszatérésére nem kell számítani, több híresség pedig – közöttük a kilencszeres olimpiai bajnok Usain Bolt – már bejelentette visszavonulását. A fedett pályás Eb-t március elején Belgrádban tartják meg, a szabadtéri vb-re pedig augusztus első felében Londonban kerül sor.