2024. április 23., kedd

Milliók alkottak élő láncot az alkoholfogyasztás ellen tiltakozva

Sok millióan fogták meg egymás kezét „a világ leghosszabb élő láncá”-t alkotva a kelet-indiai Bihar államban a hétvégén, hogy támogassák a helyi kormány alkoholfogyasztás-ellenes politikáját. A bihari kormány tájékoztatása szerint szombaton délután 32,5 millió ember csatlakozott a demonstrációhoz, és egymás kezét fogva 3316 kilométer hosszú élő láncot alkotott, ami a világ leghosszabb emberi élő láncának nevezhető.

A sort alkotó emberek – köztük földművesek, munkások, nők és gyerekek – 45 percig fogták egymás kezét, hogy jelezzék, egyetértenek a kormány alkohollal szembeni fellépésével. A szervezők nagy sikerként könyvelték el a rendezvényt: mint közölték, előzetesen mintegy húszmillió résztvevőre számítottak, ezt viszont messze túlszárnyalták a végső adatok. A kormányzat az iskolákban és közösségekben is meghirdette a rendezvényt, de a résztvevők önként mentek el a demonstrációra. Az élő lánc felállását az állam útjain öt műhold, négy repülőgép, két helikopter és 40 drón dokumentálta.

A Bihar főútvonalain felálló, összefüggő élő lánc mellett az államban még összesen további több mint 8000 kilométeren álltak fel egymás kezét fogó emberek, így a lánc teljes hossza a mellékágakkal meghaladta a 11.400 kilométert.

A világrekordokat rögzítő Guinness szerint a leghosszabb emberi élő lánc rekordját eddig Bangladesben tartották, ahol 2004-ben ötmillió ember állt össze és fogta meg egymás kezét egy 1050 kilométeres sorban.