2024. április 19., péntek
SZÍRIA

Asztanai konferencia: újabb lehetőség a megbékélésre

Kétnapos tárgyalást kezdenek ma Kazahsztán fővárosában a Bassár el-Aszad vezette szíriai kormány és az ellene harcoló különböző felkelőcsoportok képviselői. Az Oroszország és Törökország kezdeményezésére szervezett megbeszélés elsődleges célja a december végén életbe lépett, de eddig törékenynek bizonyult általános tűzszünet megszilárdítása.

A béketárgyalások helyszíne az asztanai Rixos President Hotel (Fotó: Beta/AP)

A béketárgyalások helyszíne az asztanai Rixos President Hotel (Fotó: Beta/AP)

A szíriai ellenzék részéről tucatnyi fegyveres csoport képviselteti magát az asztanai konferencián. A jelentős erővel bíró Ahrar as-Sam szélsőséges iszlamista csoport azonban elutasította a részvételt az értekezleten, amelynek tervét még december 20-án, a moszkvai orosz-török-iráni külügyminiszteri megbeszélésen jelentették be. Az ellenzéki delegációt - amelynek tagjai vasárnap megérkeztek Kazahsztánba - Mohamed Allús vezeti az Interfax orosz hírügynökség tájékoztatása szerint. A befolyásos Dzsais al-Iszlám nevű felkelőszervezethez tartozó Allús képviselte a szíriai ellenzéket az ENSZ égisze alatt tavaly megrendezett genfi béketárgyalásokon is, amelyek azonban nem hoztak áttörést a 2011 óta tartó véres konfliktusban.

A szíriai kormány ENSZ-nagykövetét, oroszországi diplomáciai képviselete vezetőjét, külügyi tanácsadóját, valamint különböző katonai tisztségviselőit küldte el Asztanába.

Az értekezleten a szíriai kormány és fő támogatója, Oroszország, valamint az ellenzék és a mellette álló Törökország képviselőin kívül jelen lesz még Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja, valamint Hoszein Anszári arab ügyekkel foglalkozó iráni külügyminiszter-helyettes is.