2024. április 18., csütörtök

Szerbia nem vezet be szankciókat Milorad Dodikkal szemben

Négy éven belül a Szerbia és a Bosznia–Hercegovina közötti árucsere-forgalom két milliárd euróval fog növekedni

Denis Zvizdić, Bosznia–Hercegovina miniszteri tanácsa elnökének szerbiai látogatása alkalmával elsősorban a két ország között gazdasági kapcsolatok erősítéséről és lendületesebbé tételéről, valamint a politikai kapcsolatok békésebb vizekre való tereléséről volt szó. A következő négy évben a két ország közötti árucsere-forgalom két milliárd euróval fog növekedni, ígérte Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök a négyszemközt megtartott találkozót követően megrendezett sajtótájékoztatón.

Milorad Dodik (Fotó: Beta)

Milorad Dodik (Fotó: Beta)

Bosznia–Hercegovina Szerbia harmadik legjelentősebb export-partnere, emelte ki Vučić. Elmondása szerint a szerbiai export Bosznia–Hercegovinába folyamatosan növekszik. Rekordnak a 2015-ös év számít, amikor Szerbia 441 millió euró értékben exportált a szomszédos országba különböző termékeket és szolgáltatást. Már ez a szám elégedettségre ad okot, viszont tovább lehet fokozni az exportot Bosznia–Hercegovina irányába, hangzott el a sajtótájékoztatón, mint ahogyan az is, hogy a Nyugat–Balkán országai a következő húsz évben háromszor akkora gazdasági növekedést fognak produkálni, mint Nyugat–Európa országai. Ezért a régió országainak semmi okuk arra, hogy szégyelljék származásukat, hiszen hamarosan a gazdasági növekedés meghatározó faktorai lesznek, húzta alá Szerbia miniszterelnöke.

Zvizdić egyetértett azzal kapcsolatban, hogy a két országnak a gazdasági kapcsolatok erősítésére kell helyeznie a hangsúlyt. A tény, hogy Szerbia Bosznia–Hercegovina harmadik legfontosabb külgazdasági partnere, egyrészről a szerbiai termékek minőségét bizonyítja, másrészről pedig azt, hogy a kapcsolatokat tovább lehet mélyíteni, nyomatékosította Zvizdić.

Válaszolva az újságírói kérdésre, hogy mit tesz Szerbia, ha az EU tagállamai is szankciókat vezetnek be Milorad Dodikkal, a Boszniai Szerb Köztársaság elnökével szemben, Vučić közölte, hogy Szerbia soha nem csatlakozik ezekhez a megszorításokhoz.

– Szerbia nem kíván Bosznia–Hercegovina belügyeibe avatkozni. Szerbia tiszteletben tartja Bosznia–Hercegovinát, annak államiságát és egyik entitását, a Boszniai Szerb Köztársaságot. Értékelésem szerint igazságos és korrekt kapcsolatról van szó. Szarajevóban nem fogom Dodikot kritizálni és fordítva, Dodiknak sem fogok semmit rosszat mondani a szarajevói vezetésről. Ugyanezt válaszoltam Angela Merkel német kancellárnak is, amikor azt kérdezte, hogy miért nem támogatom a Dodik elleni megszorításokat – fogalmazott Vučić.