2024. április 25., csütörtök

Válaszút előtt a zentai haditornászok

Létszámhiány és anyagi gondok veszélyeztetik a zentai Szt. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület létét

A tizenegy-két éve tevékenykedő Szt. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület a megalakulásakor új színnel gazdagította a zentai civil színteret, s nemcsak országunkban, hanem Magyarországon is öregbíti Zenta hírnevét.

A haditornászok és tűzzsonglőrök tavaly a város napja alkalmából polgármesteri elismerésben részesültek. A mind nagyobb pénztelenség, érdektelenség és a tömeges elvándorlás azonban az ő tevékenységükre is rányomta bélyegét, annyira, hogy a fennállásuk is veszélybe került. A helyzetet és tevékenységüket Nagy Abonyi Péter, a középkori hagyományőrzéssel foglalkozó egyesület nemrég lemondott csapatkapitánya ecsetelte lapunknak. Elmondása szerint nagyon kemény tíz évet tudhatnak maguk mögött, s néhány évvel ezelőttig nagyon jól működtek. Rengeteg haditorna-bemutatót szerveztek, voltak olyan esztendők is, amikor több mint negyven ilyen találkozón vettek részt. Megtörtént, hogy egy hétvégén három helyszínen is felléptek. Az utóbbi néhány évben viszont kicsit megcsappant ezeknek a száma – nyilatkozta. Feltehetően pénzhiány miatt több olyan fesztivál és tábor is megszűnt, amelyeken egykoron rendszeresen felléptek. Ezzel szemben az elmúlt időszakban több külföldi felkérés érkezett hozzájuk, ezek közül viszont csak néhánynak tudtak eleget tenni.

– Az ilyen meghívások manapság úgy működnek, hogy egy-egy fesztiválra a csapatok önköltségen tudnak elmenni, vagy a szervezők legfeljebb az útiköltséget fizetik ki számukra – mondta beszélgetőtársunk. Az esetek többségében pénzhiány miatt nem tudtak eljutni egy-egy színvonalasabb fesztiválra. Ezenkívül az egyesület taglétszáma is igencsak megcsappant, és utánpótlásuk sincs igazán.

– Ezzel szemben, bármerre is jártunk külföldön, az ottani csapatok tagjai elmondták, hogy van utánpótlásuk – jegyezte meg beszélgetőtársunk. Vannak olyan csapatok is, amelyek több mint hetven tagot számlálnak.

A longinusosok exvezére szerint a problémájuk a súlyos gazdasági helyzettel magyarázható, mivel a zentai egyesületet is elhagyták olyan kulcsfontosságú emberek, akikkel együtt kezdték el népszerűsíteni a középkori hagyományőrzést, s az utánpótlást képező emberekből is egyre kevesebb van itthon. A zentai egyesület hat éven keresztül szervezte meg sikeresen az országban egyedülálló történelmi hagyományőrző táborát is, amelyre tartományunk minden részéről érkeztek gyermekek. Nagy Abonyi szerint azért hagytak fel ennek a megszervezésével, mert nem tudták finanszírozni. Az utolsó években annyian jelentkeztek a táborba, hogy helyhiány miatt limitálni kellett a résztvevők számát, majd a pénzforrások is megcsappantak. A magyar történelem sorsdöntő állomásait földolgozó tábor keretében szerveztek kirándulásokat, neves előadók tartottak előadásokat és kézműves-foglalkozásokat. A támogatások pedig elmaradtak. Nem az történt, hogy a népszerűséggel együtt növekedett volna a támogatók száma, hanem fordítva. Az egyesületben mindezért vegyes érzelmekkel fogadták a tavalyi városnapi elismerést.

– Én nagyon megörültem neki, mert mindazok, akik az elmúlt tíz évet végigküzdötték, megérdemelték ezt. Ők a városunkban és talán az országban is egyedülálló dolgot valósítottak meg, s egy komoly civil szervezetté nőtte ki magát a Szt. Longinus. Amikor 2005-ben megalakult, sokan mosolyogtak rajta, a későbbiekben viszont megszerették, s nagyon sokan nézték végig a bemutatókat – hallottuk.

Az idén derül ki, hogy az egyesület folytatja-e a tevékenységét, mivel annyira kevesen vannak, hogy érdemi fellépést nem tudnak vállalni. Az elnök az év végén mondott le, s jelenleg azon tanakodnak, hogy ki lépjen a helyére, valamint hogy valamennyi időre fölfüggesszék-e a tevékenységüket, vagy feloszlassák az egyesületet.