2024. március 29., péntek

Környezetvédelmi beruházások Temerinben

Rendezik a kastélykertet, bővítik a csatornahálózatot és a tisztítót

Alapos rendezésre szorul a több mint kétszáz éves kastélykert (ma városi park), amelyet az egykori uraság alakított ki barokk stílusú kastélya (ma középiskola) körül.

Az egykori kastélykert a szaletlival és a szökőkúttal (Góbor Béla gyűjteményéből)

Az egykori kastélykert a szaletlival és a szökőkúttal (Góbor Béla gyűjteményéből)

A „régi öregek” visszaemlékezései szerint az uraság szerényebb kivitelben ismert kastélyparkokat kívánt utánozni, ezekhez díszkertészetben jártas szakértőket is alkalmazott. A park területe a második világháború után egyre zsugorodott. Mára az egykori, húszholdas kertnek már csak a töredéke maradt fenn. Egyre-másra szabdaltak belőle területeket az egészségháznak, az új általános iskolának, a sportközpontnak, majd a fürdőközpontnak meg néhány magánháznak is. A gondviselés hiányában a növényzet, a fák elkorcsosodtak. Volt ugyan több kísérlet a park felújítására és a kis tó kitisztítására, ám a kezdeti felbuzdulás jórészt az anyagiak hiányában kútba esett.

Nemrégiben az önkormányzat pályázat útján a Tartományi Környezetvédelmi Titkárságnál 900 ezer dinárt nyert a rendezési terv kidolgozására, amihez további 300 ezer dinárral a községi költségvetés is hozzájárul. Gusztony András, a községi tanács környezetvédelmi reszortfelelőse elmondta, hogy mivel államilag védett területről van szó, komoly tervet kell kidolgozni a park védelmére. A szakemberek az összegből remélhetőleg elkészíthetik a park szanálási tervét, és ha ez meglesz, pályázhatnak, hogy elvégezzék a szanálási terv által előirányzott munkálatokat. A terv magába foglalja majd a tó megtisztítását is, valamint a park hátsó részében a fák szakszerű ritkítását, mivel a terület most inkább hasonlít erdőre, mint parkra.

– Nagyobb lélegzetvételnyi terv a csatornázás folytatása, amelyet a Tartományi Mezőgazdasági Vízgazdasági- és Erdészeti Titkárság 20 millió dinárral támogat – mondta Gusztony András. Ebből az összegből komolyabban hozzáláthatunk a temerini főcsatorna nyugati részének megépítéséhez. Egyelőre nem tudni, hogy a pénzből milyen hosszan tudunk építkezni, de lényegében a halpiaci részt és a Rákóczi Ferenc utca északi részét érinti. Jó lenne, ha a csatorna elérné a Petőfi Sándor utcát. Az említett 20 millióhoz a község a költségvetésből tíz millióval járul hozzá.

– El kell végezni a földtani vizsgálatot is, mivel a halpiaci rész igen alacsony fekvésű terület, ahol magas a talajvíz. Ez nyilván növelni fogja a költségeket. Leghamarabb a nyár elején, vagy a nyáron lehet majd csatornázni. Már többször is volt próbálkozás az említett szakaszon, de a magas talajvíz mindig gondot okozott. Jelenleg úgy látszik, hogy nincsen nagy mennyiségű csapadék, és ha ilyen marad az idő, akkor nyilván könnyebb lesz az építkezés.

– Folynak a tárgyalások a teljes méretű szennyvíztisztító megépítése tervdokumentációjának kidolgozásáról, ami valójában arra szolgál, hogy pályázni tudjunk a Nagyberuházási Igazgatóságnál és a Tartományi Mezőgazdasági Titkárságnál az építkezés költségeinek megtérítésére. Az új tisztítóberendezés a jelenlegi mellett épülne, mintegy 18 ezer potenciális felhasználót szolgálhatna ki. Korábban jóval nagyobbról beszéltünk, de most úgy mértük fel, hogy ez is hosszú ideig kielégítené a lakosság szükségleteit – tudtuk meg beszélgetőtársunktól.