2024. március 28., csütörtök

Februárban kezdődnek a pályázatok

Az Innova 2016/2017 rendezvénysorozat keretében tegnap mezőgazdasággal kapcsolatos előadásokat tartottak az óbecsei Than Emlékházban

A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap mellett a Mezőgazdasági Minisztérium és a tartományi titkárság pályázatait is érdemes figyelni – jelentette ki dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese tegnap Óbecsén. A Than Emlékházban megtartott előadásában az idei lehetőségeket vázolta fel a bejegyzett termelőknek.

A legtöbben, akik megkóstolták, most itt ettek először humuszt, azaz csicseriborsókrémet (Fotó: Fehér Rózsa)

A legtöbben, akik megkóstolták, most itt ettek először humuszt, azaz csicseriborsókrémet (Fotó: Fehér Rózsa)


– A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság pályázatain meglehetősen kevés pályázó indul Óbecséről, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap kedvezményes kölcsöneivel többen élnek. A titkárság pályázatai márciustól jelennek meg, ezeken az öntözést, a jégvédelmi hálókat, a fóliasátrakat, a saját feldolgozást, az állattenyésztést, az idős háztartásokat, valamint a hús- és tejfeldolgozó üzemeket támogatják – új eszközök beszerzése esetén például az adó nélküli összeg 50-60 százalékát térítik meg. Hús- és tejfeldolgozó üzemeknél társfinanszírozásról van szó, ennek köszönhetően Vajdaságban mintegy 50-60 ilyen üzem létesült az utóbbi pár évben – emelte ki az igazgatóhelyettes.

A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap megalakulása óta több mint 20 millió euró kölcsönt helyezett ki, ebből 3000 gazdaság kapott kedvezményes kölcsönt. Az éves kamat 2 százalék, de öntözőberendezések esetében ez az összeg csupán 1 százalék, és a türelmi időszakban el is törölték a kamatot. A támogatást traktorra és kapcsolható eszközökre, hízóborjak vásárlására, öntözőberendezésekre, méhészetre, jégvédelmi hálókra, fóliasátrakra lehet kérni, de a tervek között többéves ültetvények, tárolókapacitások kiépítése, farmi felszerelés és halastavak támogatása is szerepel. A jelzálog a hitelösszeg másfélszeresét teszi ki, ez alól csak a traktor jelent kivételt, ebben az esetben ugyanis maga a traktor jelenti a garanciát.

Fontos kísérni a változásokat, ehhez elengedhetetlen az internetes információkövetés, amivel kapcsolatosan Molnár kiemelte: a tartományi titkárság honlapja mellett érdemes a Mezőgazdasági Minisztérium oldalán közzétett hírek között is böngészni. Viszonylag új hírforrás a subvencije.rs oldal, ahol összesítve és egy helyen sok hasznos, friss információt meg lehet találni. A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap honlapján várhatóan februárban jelennek meg a pályázatok. Az EU-s IPARD-programok honlapja is elkészült, itt az első pályázatokat szeptemberre ígérik.

A hallgatóság nemcsak a pályázati lehetőségeket, de Mirilov Nemanja bácsföldvári termelő csicseriborsó-termesztésről tartott előadását is érdeklődve hallgatta. A 2015-ben kísérleti jelleggel indított, mára már komoly családi vállalkozássá fejlődött gazdaságban a biotermésből gluténmentes liszt készül, de a tervek között kenyér és tészta készítése is szerepel.

A csicseriborsóból készült humusz kóstolójával zárult rendezvényt a Than Fivérek Értelmiség Kör keretében működő Alkotók és Újítók szakcsoportja szervezte.