2024. április 23., kedd

Akár tizenkét évet is kaphat Lagzi Lajcsi

A zenész feleségét félti, aki ellen szintén vádat emeltek

Galambos Lajos, művésznevén Lagzi Lajcsi élete 2015-ben vett száznyolcvan fokos fordulatot, ekkor indítottak ellene eljárást vesztegetés vádjával, amivel az állítólagos közműlopás (áram-, víz- és gázlopás) tényét szerette volna eltussolni. Száztizenöt napot töltött vizsgálati fogságban, tavaly januárban engedték ki. Ezt követően arról lehetett olvasni a sajtóban, hogy külföldre távozott, és 2,6 millió euróért árulja boldogasszonypusztai birtokát, a legendás trombitás azonban a híresztelésekkel ellentétben nem menekült el az igazságszolgáltatás elől.

A muzsikás zene koronázatlan királyát azóta sem kímélik a bajok. Szerdán tért vissza Kubából, és állítása szerint a médiahírekből kellett értesülnie, hogy vádat emelt ellene és felesége ellen az ügyészség. Galambos Lajos a TV2 esti hírműsorának, a Tényeknek nyilatkozva elmondta, hogy nem látta a vádiratot, de be fogja bizonyítani ártatlanságát. A zenész feleségét félti, aki ellen szintén vádat emeltek.

Pénteken az M1 Kékfény című műsorában részletek derültek ki a zenész és felesége elleni ügyészségi vádakból, eszerint nemcsak Galambos Lajos villájában és tatai lakóparkjában, hanem cégeinek érdi központjában is lopták a közműveket. Az ügyészségi szóvivő elmondta, hogy másfél éves nyomozás alatt egyre több bizonyítékot találtak arra, hogy a híres lakodalmas zenész trükközött a közművekkel. Az ügyészek vesztegetés miatt is szeretnék felelősségre vonni, mert a gyanú szerint a szolgáltatók ellenőreit is megvesztegette.

„A még méretlen közmű víz-, gáz-, villanyvezetékekre olyan csatlakozásokat kapcsoltak a kábelekre, vezetékekre, amelyekre aztán a mérőóra megkerülésével kiépítették ezt az illegális közműrendszert, vagyis a gáznak, a víznek, és az áramnak a jelentős része folyik szabálytalanul ezen a berendezésen, és egy kis része csörgedezik a mérőórán, így a szolgáltató felé a szabályosan felszerelt és rendszeresen ellenőrzött mérőórák minimálértéket mutatnak” – magyarázta az M1 Kékfény című műsorában Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője.

A vád szerint a legkorábbi illegális bekötésekre 1993-ban és 1994-ben, a mocsai ingatlanon került sor. Itt építették ki először azokat a szabálytalan gáz-, víz- és árambekötéseket, aminek hasonló metódusát aztán később alkalmazták a további ingatlanokon – mondta el Gugyi Csilla.

Tatától 15 kilométerre a mocsai tó mellett, Boldogasszonypusztán egy hatalmas birtok Lagzi Lajcsié. A vádirat szerint a Galambos család több mint 20 éven keresztül lopta itt a közműveket. A másik helyszín egy tatai, zöldövezeti épületegyüttes, amelyiknek Galambos Lajos volt az ügyvezetője és a résztulajdonosa. A Boglárka apartmanokat a kétezres évek végén építették és a következő szöveggel reklámozták:

„Kiemelkedően jó, európai átlagon felüli kitűnő hőszigetelésnek köszönhetően legalább 30 százalékos megtakarítás érhető el az energia-felhasználásban. Az egyedi gázfűtéssel, valamint egyedi víz és villanymérővel felszerelt apartman, a ma elvárásának minden tekintetben megfelel.”

Az ügyészség szóvivője szerint a reklámszöveg nem fedi a valóságot. A lebukás óta már sejthető, hogy mivel érhették el ezt az átlag feletti megtakarítást.

Mindent egybeszámolva a 20 évvel ezelőtt Lagzi Lajcsi birtokán kezdődő közműlopással akár 78 millió forintos kárt is okozhattak a szolgáltatóknak. 2014 októberében az áramszolgáltató két ellenőre kiment a tatai apartmanházhoz. Erről két vádlott tudomást szerzett, és tartottak attól, hogy le fogják őket leplezni, ezért több százezer forint készpénzt adtak át az ellenőröknek – fogalmazott Gugyi Csilla.

Galambos Lajos telefonon ötszázezer forintot ajánlott fel az ellenőröknek, ha szemet hunynak, ám ekkor már figyelték Lagzi Lajcsit és lehallgatták a mobilját. A lakodalmas zenész nem tagadta ezt a beszélgetést, de letartóztatásakor azt bizonygatta, hogy szó sem volt vesztegetésről, csak egy telefonviccről.

A vád szerint lopás minősített esetéről van szó az ügyben, sőt halmazatról, így a törvény szerint számolható büntetési keret 2 évtől 12 évig terjedő szabadságvesztés. Ehhez mérten börtönbüntetés kiszabására tesz indítványt az ügyészség egyes vádlottak esetében. Összesen 11 ember ellen emeltek vádat az ügyben.

„Az ellenem felhozott vádakat nem követtem el. Tisztázni kell, mi a koncepció. A rendőrség és az ügyészség egy elképzelést tol végig, bevonva még a házvezetőnőt és a gondnokot is. Európában pedig páratlan, hogy három kiskorú gyerek anyját elvigyék a semmire, úgyhogy van itt egy kártérítési per is” – nyilatkozta Galambos Lajos pénteken a TV2 reggeli magazinjában, a Mokkában.

A zenész azt állítja, hogy lesz néhány dokumentuma, ami sokakat meglep majd. Mint mondta, valaki aláhamisította a nevét egy szerződésre a vízművekkel, és ezt írásszakértő is bizonyítja majd.

„Nem loptam sem vizet, sem áramot, ki tudom jelenteni jó szívvel. Hat–kilenc hónapig hallgatták le a telefonomat, ebből összeraktak valamit, de nem is értem, miért hallgattak le. Ha nem emeltek volna vádat, akkor az ügyészség fölöslegesen dolgozott volna. Én azokkal az emberekkel nem is találkoztam, akiket a vád szerint megvesztegettem” – magyarázta.

„Van végrendeletem, mert egy ilyen szintű embernek, mint én vagyok, kell, hogy legyen. Történhet baleset, bármi. Nem készülök a halálomra, de felelősen kell gondolkodnom” – fejezte be.