2024. április 20., szombat

Szerbia is beszerez jégtörő hajókat

A pénteken Szendrő irányába megindult jégtábla először megrémisztette az illetékeseket, később csillapodtak a kedélyek
Pénteken délután az újvidéki strandról nézve ilyen volt a jéghelyzet (Ótos András felvétele)

Pénteken délután az újvidéki strandról nézve ilyen volt a jéghelyzet (Ótos András felvétele)

Péntek óta négy magyar jégtörő hajó dolgozik a befagyott Duna Szerbia és Horvátország közötti szakaszán. A helyzet továbbra is a dályai kanyar környékén a legkritikusabb, hiszen itt a feltorlódott jég vastagsága a két métert is eléri. Egyesek három-négy méterről beszélnek.

Az apatini kikötőbe pénteken a délelőtti órákban érkezett meg a Széchenyi és a Jégtörő VII-es. Ezekkel együtt már négy magyar jégtörő hajó dolgozik a Duna Szerbia és Horvátország közötti szakaszán, amely több helyütt teljesen befagyott.

A dályai kanyarban annyira kritikus a helyzet, hogy a hét elején érkezett másik két hajó egyikének fel kellett adnia a küzdelmet. Ezért várnak sokat a most érkezett két hajótól, amelyek úgynevezett döngölő rendszerrel rendelkeznek. Ezek a több méter vastagságú jégen is átverekszik magukat – adta hírül az MTI. A dályai kanyar felszabadítása után a jégtörők a Duna délebbi szakaszán folytatják a munkát – derült ki szintén a magyar hírközlési ügynökség jelentéséből. A szerbiai illetékesek ettől valamelyest eltérő tartalmú nyilatkozatokat adtak ki. Veljko Kovačević, a közlekedési és építésügyi minisztérium államtitkára szerint a pénteken érkezett magyar jégtörő hajók azonnal Belgrád irányába indulnak.

Egyesek a –10 ellenére is élvezték a napot (Ótos András felvétele)

Egyesek a –10 ellenére is élvezték a napot (Ótos András felvétele)

FAGYBAN OLVADÁSRA SZÁMÍTANAK

A Jégtörő VI-os csütörtökön tört keskeny átjárót a dályai kanyarban kialakult jégdugón. A felszabadult jég pénteken érkezett meg Újvidékre. A Vajdaság Vizei Közvállalat jelentése szerint kisebb jégtáblákról van szó, amelyek egyelőre akadálytalanul haladnak előre. A kanyargó, keskeny és sekély meder miatt a Duna újvidéki szakaszát különös mértékben fenyegeti a helyenkénti teljes elzáródás. Újvidéken a Sloga tolóhajó felügyeli a helyzetet, hogy ha kell, megfelelő irányba terelje a jégtáblákat. Még egy tolóhajó van készültségben a tartományi székvárosban, ez a valamikori Žeželj-híd környékén kötött ki. Ezt akkor vetik be, ha a jégtáblák veszélyeztetnék a hidak valamelyike alatti szabad átjárást.

Grockánál a Szerbiai Villanygazdaság tulajdonában álló Greben jégtörő egy öt kilométeres jégdugót zúzott szét. Az illetékesek először megrémültek, látván a Szendrő irányába meginduló egyik jégtábla méretét, később viszont azt mondták, hogy nem számolnak súlyosabb problémákkal. A hideg idő ellenére Veljko Kovačević abban reménykedett, hogy a jégtábla részben elolvad, mire Szendrőhöz ér.

– Egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy mekkora vagy milyen vastagságú a jégtábla, de mire Szendrőhöz ér, elkezd olvadni, valamint a parthoz ütődve kisebb darabokra törik. Mindennek ellenére Szendrőn mindenkinek készültségben kell lennie, a hajók, a vízparti szórakozóhelyek tulajdonosainak minél hatékonyabban biztosítaniuk kellene a tulajdonukat – nyilatkozta Kovačević.

A Greben a nagyobb méretű jégtábla miatt pénteken délután elindult Szendrő irányába.

A magyar Jégtörő XI. Dályánál szorgoskodott (Beta)

A magyar Jégtörő XI. Dályánál szorgoskodott (Beta)

TANULMÁNY, MAJD JÉGTÖRŐK

Az idei jéghelyzet leckéül szolgált, hogy sok mindennek változnia kell – ismerte el Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter. Hozzátette, hogy Szerbia nem fordulhat mindig Magyarországhoz segítségért.

Az utóbbi években sok minden megváltozott – mondta a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva. Ma már sokkal kevesebbe kerül a jégtörők karbantartása a megelőzés érdekében, mint például hét-nyolc évvel ezelőtt – magyarázta. Arról is beszámolt, hogy Szerbia már elkészítette a tanulmányt, amely pontosan körvonalazza a kérdés megoldásának a módját.

– Egy jégtörő hajó fenntartási költségei 3,5 millió–4 millió eurót tesznek ki. Szerbiának három hajóra lenne szüksége. A magyarországi kollégák mindig két jégtörővel vannak egyszerre úton, hogy ha az egyik elakadna, akkor a másik segíthessen kiszabadítani. Nemcsak a Dunát kell jégmentesíteni, itt van a Száva is, a figyelmünknek több irányba kell irányulnia. Nemzetünkre jellemző, hogy mindent a szerencsére bíz. Ez történt a 2014-es árvizekkor is. Hasonló jéghelyzet volt 1985-ben, 1986-ban és 2011-ben is, itt az ideje, hogy ezt a területet is rendezzük. Most az a legfontosabb, hogy a jégdugókból felszabadult jeget, jégtáblákat megfelelő módon és a megfelelő irányba tereljük, hiszen akár a hidakat is veszélyeztethetik. A jégtörők Újvidéken is egész nap járőröznek, felügyelik a jégtáblák méretét – magyarázta Nedimović, arra azonban nem tért ki, hogy Újvidéknél pontosan melyik vagy kinek a jégtörő hajói járőröznek, mivel az eddigi sajtóértesülések szerint Szerbiának egyetlen ilyenje van, az EPS tulajdonában álló Greben.